Visi "Bi-2" mūziķi lidos no Taizemes uz Izraēlu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Bi-2"
"Bi-2" Foto: AP/Scanpix

Visi Taizemes migrācijas policijas aizturētie grupas "Bi-2" mūziķi lidos uz Izraēlu. Par to medijam "Meduza" pastāstīja grupas advokāts.

Izraēlas konsuls vienojies ar Taizemes varas iestādēm, lai uz Izraēlu varētu doties arī bundzinieks, divi ģitāristi, taustiņinstrumentālisti un "Bi-2" aranžētājs. Viņu vidū ir Aleksandrs Umans (Shura), kuram ir arī Austrālijas pilsonība.

Iepriekš kļuva zināms, ka no Taizemes uz Izraēlu lidojis "Bi-2" līderis Jegors Bortņiks (Leva). Viņam ir Izraēlas pilsonība.

Grupas advokāts ziņoja, ka Krievija pieprasījusi deportēt trīs mūziķus, kuriem ir tikai viena, Krievijas, pilsonība. Pēc "Meduza" teiktā, šie trīs mūziķi bijuši basģitārists Maksims "Litmusu" Andrjuščenko, ģitārists Andrejs Zvonkovs un viestaustiņinstrumentālists Gļebs Koļadins.

Grupas dalībnieki nedēļu atradās migrācijas aizturēšanā Taizemē. Mūziķiem draudēja izraidīšana uz Krieviju. 

Iepriekš vēstīts, ka Taizemes migrācijas policija "Bi-2" aizturēja neilgi pēc tiesas sēdes, kurā 26. janvārī viņiem tika piemērots naudas sods saistībā ar apsūdzībām par nelikumīgu uzstāšanos. Sodu viņi nekavējoties samaksāja.

"No mums netika iekasētas nekādas papildu maksas. Situācija un troksnis ap notikušo liecina, ka ārējam spiedienam bija nozīmīga loma mūsu aizturēšanā. Mēs zinām, ka šī spiediena iemesli ir mūsu mākslinieciskā izpausme, mūsu uzskati, mūsu nostāja."

Tagad mūziķi, tostarp Krievijas, Izraēlas un Austrālijas pilsoņi, gaida pārvietošanu uz Bangkoku, kur "uzturēšanās jautājums Taizemē būtu beidzot jāatrisina".

"Bi-2" pārstāvji arī norādīja, ka grupas koncerti "vienmēr notiek saskaņā ar vietējiem likumiem", un sākotnējā aizturēšana veikta tādēļ, ka koncerta rīkotāji "nepareizi aizpildīja dokumentus".

Dienu iepriekš Krievijas ģenerālkonsuls Puketā Vladimirs Sosnovs paziņoja, ka mūziķi tiks nogādāti Bangkokā "vēlākai izraidīšanai".

"RIA Novosti" norādīja, ka izraidīšana saskaņā ar Taizemes likumiem tiek veikta ar tiešo lidojumu uz valsti, kurā izdota pase.

Ar mūziķiem draugos esošais politiķis Dmitrijs Gudkovs apgalvo, ka ģenerālkonsuls Sosnovs personīgi piezvanījis uz migrācijas departamentu un pieprasījis, lai mūziķi pēc soda nomaksas nevis tiktu atbrīvoti, bet gan deportēti uz Krieviju.

Pēc Gudkova teiktā diplomāts iepriekš Taizemes varas iestādēm nosūtījis mūziķu "melno sarakstu", kuru uzstāšanos Krievijas varas iestādes vēlas aizliegt, kā arī deportēt uz Krieviju.

"Bi-2" grupa konsekventi ieņēmusi karu nosodošu pozīciju.

2022. gada pavasarī mūziķi saskārās ar vairāku koncertu atcelšanu Krievijā, jo viņi 28. aprīlī atteicās uzstāties Omskā uz Putinu slavinoša reklāmkaroga fona.

2023. gada maijā "Bi-2" sociālajā tīklā "Instagram" rakstīja, ka neatgriezīsies Krievijā (grupa tobrīd atradās ārzemju turnejā), sakot, ka "viss, ko Putina Krievija šobrīd izraisa, [ir] tikai naids un riebums".

Divas nedēļas pēc tam Tieslietu ministrija pasludināja mūziķus par "ārvalstu aģentiem".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu