Ko ilgtspējas ziņā sniedz kokmateriāli no sertificēta meža

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Latvijā jau ilgus gadus veiksmīgi darbojas uzņēmums SIA Bitus Latvia, kas strādā gan vietējā, gan ārvalstu tirgos, izmantojot produkcijas ražošanā sertificētos kokmateriālus. Visa uzņēmuma filozofija un darbs ir virzīti, lai samazinātu klimata izmaiņu sekas.

Ražot klimatdraudzīgi

“Globālo klimata pārmaiņu kontekstā valstis visā pasaulē tiek aicinātas domāt par oglekļa dioksīda (CO2) emisijas līmeņa samazināšanu būvniecības procesā, un koka būvniecība tam ir teicams risinājums,” stāsta SIA "Bitus Latvia" valdes priekšsēdētāja Agnija Dzelme. “Ražotāji un patērētāji ir atbildīgi par to, lai koksnes izejmateriāli nebūtu iegūti mežos, kur tiek pārkāpti ētiskas pārraudzības principi vai cilvēktiesības, tiek apdraudēti reģioni un biotopi ar augstu dabas aizsardzības vērtību, tiek izcirsti dabiski meži, lai iegūtu vietu plantācijām vai citai neapmežotas zemes izmantošanai, ir veikta prettiesiska mežizstrāde vai mežā ir ģenētiski modificēti koki. Rūpes par vidi ir SIA "Bitus Latvia" darba neatņemama sastāvdaļa.”

Foto: Publicitātes foto

Ilgu laiku, kopš 1993.gada, strādājot un attīstot kokapstrādes nozari Latvijā, par Bitus Latvia mērķi kļuva attīstīt ilgtspējīgas domāšanas virzienu kā produktu izveidē, tā klientu pārliecībā un izvēlēs.

""Bitus Latvia" darbības pamatā ir ilgtspējīga domāšana – uzņēmumam ir svarīgi strādāt ar sertificētu koku, jo koks ir dabisks materiāls,” skaidro Dzelme. “Dabisks koks ir cilvēka veselībai daudz drošāks nekā jebkurš sintētiski vai mākslīgi radīts materiāls. Tas pats attiecas arī uz kvalitāti – kvalitatīvs produkts ir ilgtspējīgāks un izturīgāks. Papildus tam, ka koks ir ilgtspējīgs produkts, uzņēmums ik dienu strādā, lai ilgtermiņā veicinātu un izglītotu sabiedrību.”

Pieprasījums pēc sertificētiem koksnes produktiem visā pasaulē palielinās, jo tādējādi tiek iegūts neatkarīgs apliecinājums resursu legālajai izcelsmei, kā arī ilgtspējīgai un atbildīgai apsaimniekošanai.

Teju 100% no ražošanā izmantotās koksnes ir sertificēta FSC (Forest Stewardship Council/ Meža uzraudzības padomes) vai PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification jeb Meža sertifikācijas sistēmu novērtēšanas programma). PEFC ir modernāks un jaunāks ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas standarts, kas ņem vērā jaunākos ESG (vides, sociālos un pārvaldības) aspektus un sekmē ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu.

“Sertifikātu esamība ir garantija arī zaļi domājošajiem un atbildīgiem patērētājiem, kam būtiski pārliecināties, ka iegādātā koksnes produkcija ir ražota videi draudzīgā, sociāli taisnīgā un ekonomiski izdevīgā veidā,” skaidro Dzelme. “Pretējā gadījumā, iegādājoties nesertificētu ražojumu, patērētājs netīši ir veicinājis meža izciršanu, beztiesisku izturēšanos pret strādniekiem vai sekmējis meža noplicināšanu.”

Par uzņēmumu

SIA "Bitus Latvia" ir daudznozaru uzņēmums, kas pārstāv dažādus biznesa virzienus, kuru vienojošais elements ir koks. Uzņēmumam ir divas ražotnes – Valmierā un Cēsīs. Valmierā tiek veikta dažādu kokmateriālu pārstrāde, piemēram, ražoti konstrukciju zāģmateriāli, spiedienimpregnēti terases dēļi, apšuvums. Atsevišķi izveidota apjomīga koka logu un durvju ražošanas rūpnīca, tiek ražotas arī koka karkasa moduļu mājas. Rūpnīcā Cēsīs tiek ražoti koka dārza elementi, sētas un arī granulas.

Uzņēmums dibināts 1993. gadā ar nosaukumu BYKO-LAT SIA. Rūpīgi veidojot un paplašinot uzņēmumu jau no tā pirmsākumiem, tas kļuvis par vienu no lielākajiem un efektīvākajiem koksnes apstrādes uzņēmumiem Latvijā ar ievērojamu pārstāvniecību pāri valsts robežām, padarot to par nozīmīgu eksportētāju.

2018. gadā BYKO-LAT SIA piedzīvoja izmaiņas, kad par uzņēmuma īpašnieku kļuva Bergs Timber AB (publ). Kļūstot par daļu no Bergs Group, tika sākts jauns attīstības posms sadarbībā ar neatkarīgiem uzņēmumiem no Skandināvijas, Baltijas valstīm, Polijas un Apvienotās Karalistes, kuriem ir plaša pieredze koksnes apstrādē un dažādu koksnes produktu ražošanā.

2023. gadā tika pieņemts stratēģisks lēmums mainīt uzņēmuma nosaukumu uz "Bitus Latvia" SIA. Šīs pārmaiņas atspoguļo uzņēmuma attīstību un turpmāko virzību uz priekšu, uzstādot arvien augstākus standartus kokapstrādes nozarē.

Kokmateriāli ražošanā un patēriņā

  • Kokmateriāli ir atjaunojams resurss, kuru ražošanai nepieciešams patērēt ievērojami mazāk enerģijas nekā citu materiālu, piemēram, tērauda vai betona, ražošanā, kur CO2 emisija vidē ir daudz reižu augstāka nekā kokmateriālu ražošanā.
  • Kokmateriāli var absorbēt oglekli no gaisa, to iekapsulējot arī pēc tam, kad pats koks ir gājis bojā un pārvērsts būvniecībā izmantojamā materiālā – izmantots ēkas būvniecībā. Tādējādi mēs varam būt droši, ka šis ogleklis nenonāks atmosfērā visu ēkas pastāvēšanas laiku, padarot koka būvniecību ilgtspējīgāku un videi draudzīgāku
  • Koka būvniecība rada mazāk atkritumu un paātrina būvniecības procesu. Koka būvkonstrukcijas ir iespējams ražot rūpnieciski, izmantojot mūsdienīgas ražošanas tehnoloģijas, kā rezultātā mazāks darba apjoms ir jāveic būvlaukumā.
Foto: Publicitātes foto

Eiropas un Latvijas tirgiem

Pasaulē koka izmantošana būvniecībā strauji pieaug, un arī Latvijā koks kā būvmateriāls sāk iegūt popularitāti. Tomēr jāatzīmē, ka Latvija kokmateriālu patēriņa ziņā līdz šim ir būtiski atpalikusi no attīstītākajām Eiropas valstīm.

“Strādājot industrijā jau vairāk nekā 30 gadus, "Bitus Latvia" joprojām lielāko daļu savas produkcijas pārdod ārpus Latvijas,” informē uzņēmuma valdes loceklis Logu un durvju ražošanas departamenta direktors Kārlis Ābols. “Piemēram, uzņēmuma koka logu un durvju ražotne gadā saražo vairāk nekā 30 tūkstošus unikālu logu vai durvju, kas ir milzīgs apjoms, ņemot vērā, ka netiek ražota standarta produkcija – visi logi un durvis tiek ražoti pēc pasūtījuma jau konkrētai ēkai. Līdz pat pagājušajam gadam visa produkcija tika pārdota ārpus Latvijas, galvenokārt Islandē, Apvienotajā Karalistē un Zviedrijā. Katram tirgum ir sava specifika: Islandē "Bitus Latvia" produkcija galvenokārt tiek paredzēta jaunajos projektos, savukārt Apvienotajā Karalistē un Zviedrijā uzņēmums specializējas logu un durvju nomaiņā kultūrvēsturiskajās ēkās.”

Pagājušajā gadā tika attīstīts īpaši Latvijas tirgum paredzēts produkts – ilgtspējīgi logi un durvis, kuru ražošanā tiek izmantota inovatīvā profilu sistēma Climatrend. Sistēma izstrādāta sadarbībā ar vienu no pasaules vadošajām instrumentu un profilu risinājumu kompānijām Leitz no Vācijas. Climatrend līnijas logi un durvis ir mūsdienīga dizaina koka logi un durvis ar īpaši augstiem testos pierādītiem siltuma caurlaidības rādītājiem, piemēroti lietošanai zemas enerģijas un pasīvajās ēkās. “Šie ir, iespējams, energoefektīvākie Latvijā ražotie koka logi un durvis, kādi tirgū ir pieejami,” Ābols ir lepns par uzņēmumā sasniegto.

Foto: Publicitātes foto

Atsevišķiem logu modeļiem tiek piedāvāts arī alumīnija pārklājums ārpusē.

Koka karkasa moduļu mājas

“Izmantojot koku, pateicoties tā lieliskajām siltuma izolācijas īpašībām, būvniecībā var panākt augstāku energoefektivitāti,” uzsver SIA "Bitus Latvia" Biznesa attīstības vadītājs Kārlis Birums Jr. “Koks ir dzīvs un dabisks materiāls, kas elpo, izlīdzinot gaisa mitruma līmeni telpās, tādējādi uzlabojot gaisa kvalitāti un ēku iekšējo mikroklimatu.”

Uzņēmumā tiek ražotas koka karkasa moduļu mājas, kas atzītas par īpaši augstas kvalitātes produktu. Koka karkasa moduļu māja ir būvniecības koncepta veids, kur visa māja vai tās daļa uz būvlaukumu tiek piegādāta jau gatava. Ražošanas procesā ir nodrošināti pilnīgi pabeigti ārdarbi un iekšdarbi, tai skaitā santehnika, virtuves iekārtas un aprīkojums. Mājas visbiežāk kļūst apdzīvojamas tajā pašā dienā, kad moduļi tiek nogādāti pie klienta. Nepieciešami tikai mājas pamati un pieslēgšana pie komunikācijām – elektrības, ūdens, kanalizācijas.

Foto: Publicitātes foto

Šāda būvniecības pieeja, lai arī sākotnēji var prasīt lielākas finanšu investīcijas, piedāvā nenovērtējamu priekšrocību – precīzu būvniecības izmaksu un laika plānošanu. “Tā ir ne tikai māja, bet gatavs konceptuāls risinājums, kas atvieglo un paātrina dzīves telpas iegūšanu, nodrošinot tās ar pilnīgi pabeigtu un funkcionālu vidi,” uzsver Birums Jr..

Ilgtspējīga pieeja

"Bitus Latvia" ražo arī kokskaidu apkures granulas. Uzņēmums ir salīdzinoši mazs granulu ražotājs, piedāvājot tikai premium klases kokskaidu apkures granulas, kuru ražošanā kā izejviela izmantotas tikai sausās skaidas, kas rodas kā blakusprodukts citos uzņēmuma ražošanas procesos.

Papildus skaidas granulu ražošanai netiek iepirktas, jo tā ražotājs labāk var kontrolēt kvalitāti. Granulu ražošana kalpo kā veids, kā visefektīvāk izstrādāt koksnes pārstrādes blakusproduktus, nodrošinot pilnu ražošanas ciklu.

“Misija, strādājot ar koku, ir ne tikai ražot augstākās kvalitātes produktus, bet arī izglītot savus klientus un palīdzēt viņiem pieņemt gudrus un ilgtspējīgus lēmumus labākai dzīvei,” uzņēmuma pieeju ražošanai un filozofiju pārliecināti pauž Dzelme.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu