Par 780 000 eiro plāno īstenot neformālās izglītības pasākumus Ukrainas bēgļu bērniem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem Kaļķu ielā.
Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem Kaļķu ielā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai īstenotu neformālās izglītības pasākumus, tostarp latviešu valodas apguvi, bērniem un jauniešiem no Ukrainas, varētu piešķirt 780 000 eiro, liecina rīkojuma projekts, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodevusi saskaņošanai.

Atbalsta programma būs vērsta uz sociālās ilgtspējības, integrācijas, saliedēšanas, ukraiņu kopienas labbūtības veicināšanu, pašvaldību iesaisti un sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām (NVO), lai aptvertu pēc iespējas vairāk Ukrainas bērnu un jauniešu.

Plānots, ka atbalsta programmas saturu veidos dažādi neformālās izglītības pasākumi, ietverot daudzveidīgas aktivitātes, piemēram, ukraiņu valodas, tradīciju un kultūras vērtību saglabāšanai un praktizēšanai, latviešu valodas prasmju apgūšanai un nostiprināšanai, Latvijas dabas un kultūrtelpas iepazīšanai.

Plānotos neformālās izglītības pasākumus īstenos līdz 1.decembrim, neaprobežojoties tikai ar nometņu organizēšanu vasaras periodā. Aktivitātes paredzēts īstenot ar dažādām darbības formām, piemēram, dienas nometnēs, radošajās darbnīcās, saliedēšanās pasākumos, ekskursijās, apmeklējot mūzikas vai kultūras pasākumus.

Atbalsta programmu īstenos Valsts izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar pašvaldībām, kuras piesaistīs pasākuma īstenotājus - valsts un pašvaldības institūcijas un iestādes, NVO, augstākās izglītības iestādes, valodu apmācību centrus un citus.

Pašvaldība būs tiesīga noteikt kritērijus un nosacījumus pretendentiem neformālās izglītības pasākumu organizēšanai un piedāvājumu izvērtēšanai, lai nodrošinātu mērķa sasniegšanu un kvalitatīvu atbalsta programmas norisi. Finansējums tiks piešķirts uz līguma pamata starp VISC un pašvaldību. Pašvaldību ietvaros finansējums pasākumu īstenotājiem piešķirams caurspīdīgā, atklātā, nediskriminējošā un konkurenci nodrošinošā procesā.

Atbalsts plānots ap 2600 dalībniekiem, lēš IZM. Ņemot vērā katrā pašvaldībā dzīvojošo Ukrainas bērnu un jauniešu skaitu, finanšu aprēķins veidots tā, lai iesaistītu aptuveni vienu trešdaļu no viņiem. Ja pašvaldībā ir neliels Ukrainas bēgļu bērnu skaits, tiks pieļauta blakus esošo pašvaldību sadarbība, lai nodrošinātu nepieciešamo atbalstu. Deviņās pašvaldībās - Alūksnes, Augšdaugavas, Balvu, Krāslavas, Līvānu, Madonas, Preiļu, Varakļānu, Ventspils novadu - reģistrēto Ukrainas bērnu skaits nepārsniedz 20 bērnus, tāpēc finansējums tiks aprēķināts visiem bērniem.

Ņemot vērā, ka pērn tika apgūti tikai 15% no piešķirtā finansējuma, Rīgai šogad tiek aprēķināts finansējums 31% no visiem pašvaldībā reģistrētajiem Ukrainas bērniem, savukārt pārējām pašvaldībām – 33,33%.

Valdība pērn aprīlī atbalstīja 1 050 000 eiro piešķiršanu atbalsta programmai Ukrainas bērniem un jauniešiem "Neformālās izglītības pasākumi, t.sk. latviešu valodas apguve, Ukrainas bērniem un jauniešiem", ko VISC īstenoja sadarbībā ar pašvaldībām. Taču izlietoti tika 236 790 eiro jeb 22,5% no piešķirtā finansējuma apjoma.

Sadarbības līgumi tika noslēgti ar 35 pašvaldībām par kopējo finansējumu 975 348 eiro. Programmas īstenošanā neiesaistījās 8 novadu pašvaldības: Augšdaugavas, Jēkabpils, Madonas, Preiļu, Salaspils, Līvānu, Olaines un Siguldas pašvaldības. Atbalsta programma tika īstenota 24 pašvaldībās. 11 pašvaldības - Aizkraukles, Ādažu, Cēsu, Dienvidkurzemes, Ropažu, Saldus, Talsu, Tukuma, Valmieras, Ventspils novadu un Jūrmalas - bija noslēgušas līgumu ar VISC, tomēr programmu dažādu iemeslu dēļ neīstenoja un finansējumu neizmantoja. Tikai Valkas novads un Ventspils pilnībā izmantoja piešķirto finansējumu.

Programmā no jūnija līdz decembrim iesaistījās 1257 Ukrainas bērni un jaunieši vecumā no pieciem līdz 18 gadiem. Lielākoties iesaistījušies bērni vecumā no septiņiem līdz 15 gadiem - 64% no kopējā skaita. 22% jauniešu bija vecumā no 16 līdz 18 gadiem, bet 14% bērnu bija piecus līdz sešus gadus veci. Programma visintensīvāk tika īstenota augusta beigās un no septembra līdz novembrim.

IZM atsaucās uz Civilās aizsardzības pārvaldes datiem, atbilstoši kuriem šī gada janvāra sākumā Latvijā reģistrēti 7886 Ukrainas bēgļu bērni vecumā no pieciem līdz 18 gadiem. No tiem Latvijas izglītības sistēmā reģistrēts 3861 izglītojamais - 1352 pirmsskolas izglītības iestādēs un 2375 vispārējās izglītības iestādēs. Profesionālās izglītības iestādēs mācās 134 audzēkņi.

Par lielu daļu Ukrainas skolas vecuma bērnu, tai skaitā vecumā no pieciem līdz sešiem gadiem, kuriem būtu jāuzsāk skolas gaitas pirmajā septembrī, nav pietiekamas informācijas, bažas pauž IZM.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu