Latvijas portreti Zupa trūkumcietējiem un 24 kaktusi

Ivo Baldiņš Foto: kadrs no filmas
Jānis Vingris
, TVNET žurnālists, režisors
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Katru nedēļas nogali Ivo baznīcas virtuvē vāra, cep un smērē – viņa pagatavotā zupa, maizītes, tēja tiek izdalītas trūkumcietējiem. Piektdienas vakaros izvārītā zupa tiek izdalīta sestdienu rītos turpat pa baznīcas virtuves logu. Maizītes un tēja – svētdienās parciņā pie Zinātņu akadēmijas. Bet pončiki – bērniem baznīcas svētdienas skolā. Maizes mīklai Ivo pieber vairāk cukura. Lai dzīve būtu saldāka tiem, kam grūti.

Un tā jau trīs gadus bez nevienas izlaistas reizes. Ziemassvētku dienās tai skaitā. "Kādreiz dzīvoju tikai priekš sevis, nedomāju par to, ka prieku cilvēks var gūt no pāris desmaizēm un tējas krūzes vai zupas porciju spainītī," stāsta Ivo.

"Ja tu to prieku vari dot citam, tad arī pašam ir prieks." Viņš gan atzīst, ka bez ģimenes atbalsta būtu grūti motivēt sevi šādai labdarībai. Savukārt bērni, ģimene un labdarība ir iemesls, kāpēc Ivo nolēma aizvērt pagātnes lappusi, kurā ne vienu gadu vien viņš pavadīja ieslodzījuma iestādēs.

Ceļu uz tagadējo dzīvi viņš iesāka ar "programmu". Evaņģēlisko kristiešu draudzes "Dieva ģimene" organizētā deviņus mēnešus garā programma ir labdarība cilvēkiem, kuriem ir vajadzīga palīdzība, lai atbrīvotos no alkoholisma, narkotikām, kriminālās pasaules un citām problēmām.

Ar savu bērnu māti Diānu viņš iepazinās, kad abi vēl atradās ieslodzījumā. Vēstules ceļoja no Šķirotavas cietuma uz Iļģuciema cietumu un atpakaļ. Pēc atbrīvošanas pilnvērtīga kopdzīve gan nav sanākusi.

"Es jau tagad gribētu, lai mēs kopā būtu visi. Nesanāk mums ar mammu, nu. Ko tu vari izdarīt? Dzīvot kopā un kašķēties visu laiku… Vienu laiku jau es skatījos uz gredzenu," atklāj Ivo. "Man kāzas nekad nav bijušas mūžā, pirmā reize šāda būtu. Bet viss nemanāmi samainījās. Nezinu, kā tā notiekas. Tā dzīve nav tik vienkārša īstenībā. Citreiz mēdz būt tik nežēlīga, ka nesaproti, kāpēc tā notiekas."

Ivo Baldiņš
Ivo Baldiņš Foto: kadrs no filmas

Aleksandrs ir Ivo vecākais bērns, kuru viņš skubina vairāk pievērsties mācībām skolā. Lai nebūtu tāda dzīve kā tētim – strādā mellu muti, bet naudas nav. Darbu celtniecībā, kad nebija brīvas pat sestdienas un svētdienas, Ivo ir nomainījis uz darbu autoservisā.

Tagad ir vairāk laika, lai apciemotu bērnus un parūpētos par sabendēto veselību. Pirms tam, naktī atbraucis mājās, viņš reizēm gulēja mašīnā stundu un tad uzvilkās augšā un gulēja tālāk. Ja bija spēks, paēda kaut ko.

Ēdiena izsniegšana trūkumcietējiem pie Zinātņu akadēmijas
Ēdiena izsniegšana trūkumcietējiem pie Zinātņu akadēmijas Foto: kadrs no filmas

Ivo mājās ir 24 kaktusi. "Kad iekšā baigā dusma, nopērku kaktusu, un tas mani nomierina. Laikam 24 reizes esmu bijis dusmīgs riktīgi,” spriež Ivo. Viņš vairākkārt piemin to, ka vienmēr ir bijis par taisnību un tas viņam ir atspēlējies. Viņš nav varējis ar mierīgu sirdi noskatīties, kā bandīti ņem bērniem nost naudu vai darbadevējs izmanto invalīdus būvniecības darbos.

Ivo gan atzīst, ka viņam tagad patīk Holivudas aktiera Kianu Rīvsa reiz paustā doma: Ja kāds saka, ka 1+1 ir 5, viņš piekrīt un nesāk strīdēties. "Cenšos neatrasties tādās vietās, kur kašķējas. Ja gribi, lai 1+1 ir pieci, lai tā ir. Priecājies. Man ar būs labi. Nav vērts bojāt pašam savu nervu sistēmu."

Foto: logo

Projektu "Latvijas portreti" finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta saturu atbild SIA "TVNET GRUPA"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu