Izstrādā Latvijā pirmo aprites ekonomikas indeksu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Miriam FOTO/Shutterstock

AS "CleanR Grupa" sadarbībā ar ekspertu grupu ir sākusi izstrādāt Latvijas Aprites ekonomikas indeksu, lai atbalstītu virzību uz gudrāku saimniekošanu un efektīvāku pieejamo resursu izmantošanu, informēja "CleanR Grups" valdes locekle Agita Baltbārde.

Šāda iniciatīva radusies pētot starptautisko praksi, kā arī apzinoties, ka "mēs kā sabiedrība esam apņēmušies pildīt noteiktus solījumus Eiropas Savienības mērogā", pauž Baltbārde.

Viņa norāda, ka, raugoties uz Nīderlandes, Beļģijas, Zviedrijas un citu valstu īstenoto aprites ekonomikas aktivitāšu piemēriem, redzamas vairākas kopsakarības. Pirmkārt, datos balstīta pieeja - aprites ekonomikas ieviešanas pasākumu efektivitāte noteiktos periodos tiek mērīta, lai noteiktu, vai ir nepieciešami kādi procesu uzlabojumi.

Otrkārt, augšupējās pieejas īstenošana, fokusējoties uz visu ieinteresēto pušu - pašvaldību, uzņēmēju, NVO un iedzīvotāju - motivāciju iesaistīties. Treškārt, daudz izmaiņu tiek īstenots tieši reģionāli, kur ir plašākais instrumentu klāsts.

Indeksa izveides mērķis ir radīt lietderīgu instrumentu, kas palīdzētu pašvaldībām redzēt aktuālo situāciju aprites ekonomikas jomā un saprast, kas ir jāuzlabo kopējai Latvijas iedzīvotāju labklājībai un labbūtībai.

Veicot pašvērtējumu, pašvaldības saņems "recepti", kurās jomās iespējami uzlabojumi un kādi ir rezultāti salīdzinājumā ar citām pašvaldībām.

Savukārt Latvijas zinātnieki un augstskolu mācībspēki ir ieinteresēti iegūt datus, lai tos integrētu turpmākos pētījumos un nodrošinātu pētniecībā balstītu izglītību. Vienlaikus šis indekss ir arī platforma, kas apvieno gan idejas, gan labās prakses piemērus, gan jomas ekspertus, kā arī dod iespēju izglītot, norāda "CleanR" pārstāvji.

Latvijas Aprites ekonomikas indeksa izstrādi vada profesore, ekonomikas un ilgtspējīgas attīstības eksperte Dzintra Atstāja.

Šā gada 31. janvārī Eiropas Savienības mājā norisinājās pirmā iesaistīto pušu sanāksme, ar kuru tika sākta Aprites ekonomikas indeksa metodoloģijas izstrāde. Piedalījās vairāk nekā 20 zinātnieku, tostarp augstskolu rektori un prorektori.

Aprites ekonomikas indekss nodrošinās iespēju veikt pašvērtējumu par procesiem un rezultātiem pašvaldības darbā, tāpat arī būs iespējams sekot līdzi sava snieguma dinamikai pa gadiem vai periodiem un salīdzināt to ar citu pašvaldību rezultātiem. Vienlaikus būs iespējams saņemt ekspertu rekomendācijas par prioritāri uzlabojamiem procesiem, kā arī popularizēt veiksmes stāstus un labās prakses piemērus.

Tāpat būs iespējams labāk izprast aprites ekonomikas lomu pašvaldības funkciju izpildē un sadarbībā ar ieinteresētajām pusēm, kā arī izstrādāt rekomendācijas, kā motivēt pašvaldības atbildīgākai rīcībai, atbalsta mehānismiem un finansējuma piesaistei.

Jau vēstīts, ka "Clean R" 2022. gadā strādāja ar 48,679 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 18,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 46,1% un bija 4,833 miljoni eiro.

"Clean R" reģistrēta 2004. gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,2 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānija ietilpst AS "CleanR grupa".

Kopumā "CleanR grupā" ietilpst 25 uzņēmumi, tostarp sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "CleanR", industriālo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "CleanR Verso", telpu uzkopšanas uzņēmums SIA "Vizii" un pilsētvides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Vizii Urban".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu