No Centrālcietuma izbēgušajam Kovaļovam piespriež bargu cietumsodu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Centrālcietums.
Rīgas Centrālcietums. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas apgabaltiesa no Rīgas Centrālcietuma izbēgušajam un vēlāk atrastajam Mārim Kovaļovam par vairākiem noziegumiem piespriedusi cietumsodu uz astoņiem gadiem un astoņiem mēnešiem, kā arī probācijas uzraudzību uz trīs gadiem, informē tiesā.

Rīgas apgabaltiesa 7.februārī pasludināja spriedumu krimināllietā, kurā par draudzenes bijušā dzīvesbiedra slepkavības mēģinājumu apsūdzēts Kovaļovs. Tiesa daļēji atcēla daļā pirmās instances tiesas spriedumu un šajā daļā taisīja jaunu spriedumu.

Par vienu no Kovaļovam inkriminētajiem noziegumiem - svešas mantas tīšu bojāšanu - pirmās instances tiesā apsūdzētajam noteiktais sods bija brīvības atņemšana uz vienu gadu, bet apelācijas instances tiesa to ir samazinājusi līdz desmit mēnešiem. Līdz ar to attiecīgi par diviem mēnešiem samazināts arī kopējais apsūdzētajam noteiktais sods pēc noziedzīgo nodarījumu kopības, daļēji saskaitot noteiktos sodus -, brīvības atņemšana uz astoņiem gadiem astoņiem mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

Galīgais sods apsūdzētajam ir noteikts pēc nolēmumu kopības, ar šo spriedumu noteiktajam sodam daļēji pievienojot neizciesto sodu, kas noteikts ar Rīgas Austrumu prokuratūras prokurora priekšrakstu un ievērojot Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu citā lietā. Kā galīgais sods viņam noteikta brīvības atņemšana uz astoņiem gadiem astoņiem mēnešiem un 15 dienām ar probācijas uzraudzību uz trīs gadiem.

Pārējā daļā Rīgas pilsētas tiesas pērnā gada 19.jūnija spriedums ir atstāts negrozīts.

Spriedums ir pārsūdzams desmit dienu laikā kasācijas kārtībā. Par pilna nolēmuma pieejamības datumu lietas dalībniekiem pašlaik ir noteikts 21.februāris.

Iepriekš "Latvijas Avīze" ziņoja, ka slepkavības mēģinājums izdarīts 2022.gada 29.jūnijā Rīgā, Teikas mikrorajonā. Kā liecina apsūdzība, Kovaļovs ap plkst.5 ieradies pie savas tā brīža draudzenes bijušā dzīvesbiedra un piezvanījis pie dzīvokļa durvīm. Tiklīdz 1975.gadā dzimušais vīrietis atvēris durvis, Kovaļovs, kliedzot, ka nogalinās, ar gaļas kapājamo nazi cirtis viņam pa galvu. Upurim izdevies aizlikt priekšā roku un aizcirst durvis, tomēr uzbrucējs pa roku trāpījis divas reizes, nodarot cietušajam vidējas smaguma pakāpes miesas bojājumus. Sieviete, kura kopā ar cietušo atradās dzīvoklī, izsaukusi policiju, kas uzbrucēju pamanījusi un aizturējusi netālu no notikuma vietas.

Par šo uzbrukumu policija sāka kriminālprocesu gan par slepkavības mēģinājumu, gan par mēģinājumu nelikumīgi iekļūt mājoklī pret tajā dzīvojošo personu gribu. Kriminālprocesā par slepkavības mēģinājumu Kovaļovam tikusi veikta tiesu psihiatriskā ekspertīze, bet īpašas novirzes no normas speciālisti neesot konstatējuši.

Drīz pēc tam Kovaļovs nopelnījis vēl vienu kriminālprocesu, jo, atrazdamies policijas iecirkņa aizturēšanas telpā, izsitis armētu stiklu, tādējādi tīši bojādams citas personas mantu. Vīrietis jau iepriekš sodīts par laupīšanu, zādzībām un citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Kā drošības līdzeklis viņam visu šo laiku bijis piemērots apcietinājums.

2023.gada 19.jūnijā krimināllietā par slepkavības mēģinājumu un mantas bojāšanu Rīgas pilsētas tiesā pasludināts pirmās instances spriedums. Spriedums tika pārsūdzēts apgabaltiesā.

Rīgas pilsētas tiesā ir vel viena lieta, kurā apsūdzēts Kovaļovs, kā arī Ruslans Guzjakovs. Viņi apsūdzēti pēc Krimināllikuma 180.panta, kas paredz atbildību par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā. Pašlaik lietas iztiesāšana ir atlikta, jo Guzjakovs izsludināts meklēšanā.

Jau ziņots, ka pērn 23.jūlijā no Rīgas Centrālcietuma izbēga par slepkavības mēģinājumu aizdomās turētais, 1993.gadā dzimušais Kovaļovs, kuru dažu stundu laikā izdevās aizturēt Sarkandaugavā.

Par ieslodzītā bēgšanu tika sākt kriminālprocess un lieta nodota tiesā. Savukārt, par notikušo Kovaļova bēgšanu no Rīgas Centrālcietuma ierosinātas 16 disciplinārlietas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu