"Kaķu nama" ugunsgrēka nodarītie bojājumi nav būtiski ietekmējuši ēkas kultūrvēsturisko vērtību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vecrīgā aizdedzies tā sauktais Kaķu nams blakus Līvu laukumam.
Vecrīgā aizdedzies tā sauktais Kaķu nams blakus Līvu laukumam. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ugunsgrēkā cietušajā Vecrīgas "Kaķu namā" kultūrvēsturiskā vērtība nav apdraudēta, secinājusi Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP).

Kā aģentūrai LETA norādīja pārvaldes pārstāve Linda Zonne-Zumberga, nekustamais īpašums atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs", valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa "Vecrīgas arheoloģiskais komplekss" un UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas Rīgas vēsturiskais centrs teritorijā.

Pēc Zonnes-Zumbergas paustā, apsekojumā secināts, ka ēkas kultūrvēsturiskā vērtība pēc ugunsgrēka nav apdraudēta un kopumā ugunsgrēkā nodarītie bojājumi nav būtiski ietekmējuši ēkā saglabājamās vērtības, kas ir ēkas apjoms, fasāžu arhitektūra un iekšējā apdare, īpaši izceļot vitrāžas kāpņu telpās.

Pēc arhitekta Frīdriha Šefela projekta 1909.gadā celtais jūgendstila īres nams saglabājis autentisko fasāžu kompozīciju. Ēkas lielākā kāpņu telpa, tās apdare un vitrāžas ir labā stāvoklī, abās apsekotajās kāpņu telpās, kā arī biroju telpās daudzviet ir saglabājušās oriģinālās koka konstrukcijas durvis ar pildiņiem. Dienvidu kāpņu telpā ir oriģinālais grīdas flīžu segums.

NKMP pārstāve atzīmē, ka bojājumi konstatēti iekšpagalma fasādē un atsevišķās telpās cietusi interjera apdare. Visvairāk cietušas atsevišķas telpas pirmajā stāvā, starp pirmo un otro stāvu radīti bojājumi ēkas būvkonstrukcijām - starpstāvu pārsegumiem un nesošajām sienām.

Savukārt pārējos stāvos grīdu, sienu un griestu apdare, salīdzinoši pret ēkas kopējo apjomu, bojāta nelielā platībā, ir lokāli būvkonstrukciju bojājumi. Iekšpagalma dienvidrietumu stūrī uguns skartās fasādes nokvēpušas, vietām izbiris apmetums, atsedzot ķieģeļu mūri, stipri bojāti divu vertikālo ašu logi visos stāvos, tiem zudis stiklojums.

Logailas no iekšpuses pašlaik aizvērtas ar saplāksni. Bēniņos ugunsgrēka vietā radušies bojājumi jumta koka konstrukcijās un segumā. Trīs atsevišķās vietās izveidoti caurumi, lai nodrošinātu piekļuvi uguns dzēšanai. Jumta segums pašlaik atjaunots ar pagaidu materiāliem.

NKMP arī secinājusi, ka nepieciešams veikt lokālus fasādes remontdarbus. Ārējās fasādes ugunsgrēkā nav cietušas, taču tām atsevišķās vietās redzami apdares bojājumi, tāpat daudzviet novērojama korozija ēkas metāla dekoratīvajiem elementiem.

Jau ziņots, ka 30.janvārī izcēlās ugunsgrēks "Kaķu namā". Kopumā ēka degusi 262 kvadrātmetru platībā. Ēkas pirmais stāvs dega 25, otrais stāvs - 100, trešais - desmit, ceturtais - trīs, piektais - četru, sestais stāvs - trīs kvadrātmetru platībā, savukārt bēniņi un ēkas fasāde - attiecīgi divu un 90 kvadrātmetru platībā. Degšana bija izplatījusies arī pagalma pusē 25 kvadrātmetru platībā.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka 30. janvārī Kaķu namā Vecrīgā, Meistaru ielā 10 izcēlās ugunsgrēks.

Kā redzams fotogrāfijās, no nama jumta cēlās melni dūmi un notikuma vietā atradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) automašīnas un glābēji.

"Apollo.lv" aculiecinieks apstiprināja, ka veikta namā esošo evakuācija.

"Apollo.lv" sazinājās ar VUGD, lai noskaidrotu plašāku informāciju. Dienests norāda, ka plkst. 11.53 saņemta informācija, ka Meistaru ielā Rīgā no piecstāvu ēkas redzami dūmi.

Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēka deg. Liesmu izplatīšanās un sarežģītā ēkas plānojuma dēļ dzēšanā iesaistīti plaši glābēju spēki – ap 30 ugunsdzēsējiem glābējiem ar astoņām autocisternām un divām autokāpnēm.

Pēc divu stundu darba, plkst. 14.04, ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās ierobežot degšanu, kas 262 m2 platībā bija izplatījusies pa visiem ēkas stāviem, fasādi un arī pagalmā.

Ēkas pirmais stāvs dega 25 m2, otrais stāvs – 100 m2, trešais – 10 m2, ceturtais – 3 m2, piektais 4 m2, 6 stāvs – 3 m2, bēniņi – 2 m2 un ēkas fasāde 90 m2 platībā, kā arī degšana bija izplatījusies pagalma pusē 25 m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji darbu notikuma vietā turpina.

VUGD aicina ņemt vērā, ka notikuma vietas tuvumā ir apgrūtināta gājēju un transportlīdzekļu pārvietošanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu