Būvniecības valsts kontroles birojam uzdots sniegt informāciju par PSKUS jaunā korpusa faktisko stāvokli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A2 jaunā korpusa būvniecības darbi
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A2 jaunā korpusa būvniecības darbi Foto: Zane Bitere/LETA

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) uzdevis Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) līdz 13.februārim sniegt informāciju par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā korpusa faktisko stāvokli, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Valainis piektdienas rītā ar BVKB direktori Svetlanu Mjakuškinu pārrunāja PSKUS jaunā korpusa būvniecības jautājumu.

Būvniecības kontrole un uzraudzība ir EM pārziņā esošs jautājums, tādēļ Valainis uzdevis BVKB noskaidrot jaunbūves stāvokli un veikt nepieciešamos pasākumus, ja tas apdraud slimnīcas jaunā korpusa savlaicīgu nodošanu ekspluatācijā atbilstoši visām prasībām.

Valainis norāda, ka valsts un pacientu interesēs ir PSKUS jaunā korpusa nodošana ekspluatācijā pēc iespējas ātrāk, lai tas varētu sākt pildīt savas funkcijas.

"Šeit nav runa tikai par pelējuma esamību vai neesamību vienā pagrabā, bet par objekta kopējo stāvokli, tā atbilstību valstī pastāvošajiem tehniskajiem standartiem un iespējami ātru pieejamību pacientiem nepieciešamās medicīniskās aprūpes nodrošināšanai. Ir svarīgi noskaidrot faktisko būvobjekta stāvokli, saprast visu iesaistīto pušu rīcības pamatojumu un iespējami ātri virzīties uz priekšu," pauž Valainis.

Jau ziņots, ka slimnīca no 13.februāra lauzīs līgumu ar "Velvi" par jaunā A2 slimnīcas korpusa būvniecību. Līgums tiek lauzts vienpusēji.

Slimnīcas padome norāda, ka "Velve" nespēj pildīt līgumā noteiktās saistības - netiek ievēroti būvniecības termiņi, būvobjektā konstatēti būtiski defekti, kas netiek novērsti, objektā notikusi nesaskaņotu apakšuzņēmēju nodarbināšana, kā arī fiksēti citi pārkāpumi.

Patlaban slimnīca gatavojas būvobjekta pārņemšanai 20.februārī.

PSKUS padomes konsultante Gundega Vārpa aģentūru LETA informēja, ka pēc PSKUS paziņojuma par līguma laušanu ar "Velvi" saistībā ar vairākkārtēju līguma termiņu nepildīšanu un citiem līguma pārkāpumiem būvnieks atteicies ielaist būvobjekta teritorijā slimnīcas pārstāvjus un tiesu izpildītājus.

2020.gada 27.augustā noslēgtais līgums starp slimnīcu un "Velvi" paredz precīzu turpmāku rīcību līguma izbeigšanas gadījumā, proti, pasūtītāja pieaicinātie tiesu izpildītāji fiksē situāciju objektā, un būvniekam ir jānodod objekts PSKUS valdījumā. Pēc Vārpas paustā, trešdien, 7.februārī, slimnīcas pārstāvji, tostarp tiesu izpildītāji ieradās objektā, bet "Velves" pārstāvji atteikušies tos ielaist būvobjekta teritorijā.

PSKUS vadība jau iepriekš pauda bažas, ka būvnieks varētu nesadarboties, un trešdien tās esot apstiprinājušās. Slimnīca aicina "Velvi" uz sarunu par būvobjekta nodošanas kārtību, cerot, ka ""Velves" pusē sapratne par konstruktīvas sarunas nepieciešamību ņems virsroku pār emocijām".

PSKUS valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis uzsver, ka neatkarīgi no pretdarbībām PSKUS nemainīs lēmumu. "Mūsu personāls un pacienti ir pelnījuši strādāt un ārstēties cienīgos un ārstniecības procesam atbilstošos apstākļos, tostarp kvalitatīvi izbūvētās un drošās telpās, tāpēc - jo ātrāk spēsim vienoties, jo labāk Latvijas sabiedrībai," viņš norāda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu