Bijušais Nīderlandes premjerministrs kopā ar sievu beidzis dzīvi ar pāru eitanāzijas palīdzību (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais Nīderlandes premjerministrs Drīss van Agts.
Bijušais Nīderlandes premjerministrs Drīss van Agts. Foto: Dutchmen Photography/Shutterstock

Bijušais Nīderlandes premjerministrs Drīss van Agts roku rokā ar savu mīļoto sievu Eiženiju janvāra pēdējās dienās kopīgi devušies nāvē ar pāru eitanāzijas palīdzību, raksta "The Guardian". Viņiem abiem bija 93 gadi.

Abu senioru nāve tiek uzskatīta par daļu no Nīderlandē pieaugošās "dueta eitanāzijas" jeb pāru eitanāzijas tendences. Eitanāzija un pašnāvības palīdzības sniegšana Nīderlandē ir likumīga kopš 2002. gada sešu iemeslu dēļ, ieskaitot nepanesamas ciešanas bez izredzēm uz atvieglojumu un ilgstošu, neatkarīgi izteiktu vēlmi mirt.

Drīss van Agts bija Nīderlandes premjerministra amatā no 1977. gada 19. decembra līdz 1982. gada 4. novembrim. Viņš bija arī pirmais Katoļu Tautas partijas vadītājs un, visticamāk, pats bija katolis, taču izvēlējās reliģijas neatbalstītu ceļu mūžībā kopā ar savu Eiženiju. Viņi bija precējušies 70 gadus, un viņš sievu visu mūžu sauca par "savu meiteni".

Zināms, ka pēdējos gados abi bijuši ļoti slimi. Drīss van Agts tā arī pilnībā nebija atguvies no insulta 2019. gadā. Tāpat kā visu mūžu, arī dzīves pēdējos gados abi nespēja iztikt viens bez otra un bija nešķirami.

Lai gan joprojām reti sastopama, pāru eitanāzija pirmo reizi tika atzīmēta visu nāves gadījumu pārskatā Nīderlandē 2020. gadā, kad 26 cilvēkiem kopā ar partneriem tika piešķirta eitanāzijas atļauja. Nākamajā gadā eitanāzijas gadījumu skaits pieauga līdz 32, bet 2022. gadā fiksētas 58 pāru eitanāzijas.

Elke Svarta no "Expertisecentrum Euthanasie" - iestādes, kas Nīderlandē izpilda eitanāzijas vēlmes aptuveni 1000 cilvēkiem gadā - stāsta, ka visi pāru lūgumi pēc palīdzības beigt dzīvi tiek izskatīti atbilstoši stingrām prasībām, turklāt individuāli, nevis kopā. Vēlme pēc eitanāzijas jāapstiprina vēl otram speciālistam. Vairumā gadījumu eitanāzijas ģimenes ārsts veic pacientu mājās.

"Interese par pāru eitanāziju pieaug, taču tas joprojām notiek reti," viņa sacīja. "Tas nav bieži, ka divi cilvēki vienlaikus piedzīvo nepanesamas ciešanas bez izredzēm uz atvieglojumu un ka viņi abi vēlas eitanāziju."

Lai gan pāri veido niecīgu procentuālo daļu no eitanāzijas izraisītiem nāves gadījumiem – 2022. gadā tie bijuši 8720 gadījumi jeb 5,1% no visiem Nīderlandes nāves gadījumiem -, Fransjena van ter Bēka, kura vada eitanāzijas atbalstītāju fondu, stāsta, ka daudzi cilvēki pauž šādu vēlmi. Viņa saka: "Bet tas nenotiek diez cik bieži, jo tas nav viegls ceļš."

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu