Medijs pēta, kā "X" jaunās valdības veidošanas laikā radies Siliņas kritikas vilnis (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidente Evika Siliņa
Ministru prezidente Evika Siliņa Foto: Paula Čurkste / LETA

Kritikas vilnis par Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) jaunās valdības veidošanas laikā tviterī pamatā sacelts ar anonīmu kontu palīdzību, izpētījis Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

Pērn rudenī LETA vēstīja, ka pēc Siliņas pieteikšanas premjera amatam atsevišķos plašsaziņas līdzekļos un sociālajos medijos parādījās kritika par viņas līdzšinējās karjeras norisēm, piemēram, Siliņa tika kritizēta saistībā ar valsts austrumu robežas infrastruktūras neuzbūvēšanu laikā, kad viņa strādāja Iekšlietu ministrijas parlamentārās sekretāres amatā. Paralēli tika izplatīti arī it kā jautājumu formā noformulēti, ar faktiem nepamatoti pieļāvumi par varbūtēji bijušām privātajām attiecībām ar kādu kriminālo autoritāti un kontaktiem ar pieaugušo filmu industriju.

Minēto situāciju bija apņēmies vērtēt Valsts drošības dienests.

"Re:Baltica" apmēram mēneša laikā līdz Siliņas valdības apstiprināšanai 15.septembrī tviterī (tagad - "X") apkopoja un izanalizēja aptuveni 19 000 tvītu, kuros tika pieminēta Siliņa.

Noskaidrots, ka minēto tvītu apjomu radījuma gandrīz 2500 kontu Tomēr, atlasot aktīvākos profilus, kas bija publicējuši vismaz 25 tvītus par minēto tēmu, rezultātā palika tikai 167 konti. Šis nelielais kontu skaits bija radījis pusi no visiem tvītiem par Siliņu, kopumā radot vairāk nekā 9500 ierakstu.

Tvītu toni "Re:Baltica" novērtēja ar mākslīgā intelekta palīdzību, ierindojot kategorijās "pozitīvs", "negatīvs" vai "neitrāls", secinot, ka 91% no visiem tvītiem bija negatīvi.

Apskatot katru no šiem profiliem, gandrīz 100 izrādījās anonīmi. Daļa no tiem tikai retvītoja citu ierakstus, daļa aktīvi komentēja un lamājās. Līdztekus anonīmajiem kontiem ierakstus pavairoja arī lietotāji ar vārdu un plašāku publisku atpazīstamību.

Gandrīz 100 identificētie anonīmie konti ir pavisam neliela daļa no kopējā šīs platformas lietotāju skaita Latvijā - pēc "Kantar" datiem, tādu Latvijā ir ap 140 000, taču viņi ir ļoti aktīvi un tik agresīvi vēršas pret citādi domājošajiem, ka apklusina atšķirīgus viedokļus, normalizē agresiju un rada ilūziju par sava viedokļa vairākumu, secina "Re:Baltica".

Izpētot Siliņas nomelnošanas vilni, "Re:Baltica" vērš uzmanību, ka minētie anonīmie konti Latvijas tviterī pavairo labēji radikālu aktīvistu un politiķu viedokļus, agresīvi nomelno politiskos oponentus un izplata arī melus.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu