"Eirovīzijas" organizatori pēc pārrunām ļauj Izraēlai startēt konkursā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Izraēla var startēt šī gada Eirovīzijas dziesmu konkursā, paziņojuši organizatori, neskatoties uz aicinājumiem izslēgt valsti no konkursa saistībā ar karu Gazā, ko daudzi pielīdzina Krievijas iebrukumam Ukrainā, vēsta medijs "The Guardian".

15. februārī Eiropas Raidorganizāciju savienība paziņoja, ka notika pārrunas un pieņemts lēmums, ka Izraēla var piedalīties ikgadējos popmūzikas svētkos.

Eiropas Raidorganizāciju savienības ģenerāldirektors Noels Kurrans šo lēmumu skaidroja: ""Eirovīzijas" dziesmu konkurss ir nepolitisks mūzikas pasākums un konkurss starp sabiedriskajām raidorganizācijām, kas ir EBU biedri. Tā nav sacensība starp valdībām."

Viņš piebilda: "Izraēlas sabiedriskā raidorganizācija "Kan" atbilst visiem šī gada konkursa noteikumiem un var piedalīties, tāpat kā varēja piedalīties pēdējos 50 gadus."

Izraēla kāps uz skatuves otrajā pusfinālā, 9. maijā.

Jau ziņots, ka Somija starptautiskajam Eirovīzijas dziesmu konkursam izvirzījusi apvienību "Windows95man", ko veido Tēmu Keisters un Henri Pīspanens, ar dziesmu "No Rules". Intervijā pēc uzvaras puišiem tika vaicāts, kāds ir viņu viedoklis par Izraēlas dalību Eirovīzijā.

"Windows95man" pārstāvēs Somiju maijā Malmē notiekošajā Eirovīzijas dziesmu konkursā.

Kopš kara sākuma Gazā cilvēki visā Eiropā ir pieprasījuši, lai Eiropas Raidorganizāciju apvienība (ERA), kas organizē dziesmu konkursus, izslēgtu Izraēlu no dalības.

Kad Somijas pārstāvjiem tika vaicāts viņu viedoklis šajā jautājumā, puiši atbildēja: "Mēs ceram, ka Izraēla nepiedalīsies.

Šobrīd ir slikta situācija. Līdz pavasarim vēl ir laiks. Ceram, ka ERA pieņems pareizo lēmumu."

VIDEO: "Windows95man" – "No Rules"

Šī nav pirmā reize, kad sarunas par Izraēlas un Palestīnas attiecībām virmo ap Eirovīziju. 2019. gadā tieši Izraēla bija dziesmu konkursa rīkotāji. Islandes pārstāvji "Hatari" izmantoja vienīgo brīdi visas pārraides laikā, kad nav laika nobīdes, proti, rezultātu izziņošanas mirkli, lai Eiropai un visai pasaulei parādītu Palestīnas karoga krāsu šalles.

Tajā pašā vakarā palestīniešu karogs sasniedza Eirovīzijas tiešraidi arī brīdī, kad to attēloja dejotāji Madonnas uzstāšanās laikā.

Islandiešu grupas rīcība bija apzināta un ilgi plānota akcija, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību reģiona konfliktam. Tās dalībnieki arī pēc konkursa sociālajos tīklos dalījās ar Palestīnas karoga fotogrāfiju.

Jau 2019. gadā vairāki mūziķi un kultūras darbinieki aicināja boikotēt Eirovīzijas konkursu Telavivā, ņemot vērā Izraēlas politiku pret palestīniešiem, Madonna pirms uzstāšanās paziņoja, ka negrasās izdabāt kādu cilvēku politiskajiem uzskatiem.

Par Islandes grupas rīcību, Palestīnas karoga krāsās rotātu šaļļu pacelšanu tiešajā ēterā, Islandes nacionālā raidorganizācija saņēma naudas sodu, kura apjoms netiek atklāts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu