Sākas Minhenes drošības konference

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs piektdien oficiāli atklās 60. Minhenes drošības konferenci, kurā pulcēsies ap 50 valstu līderi.

Šā gada konferencē galvenie temati būs Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu un Izraēlas militārā operācija pret palestīnieāsu teroristisko grupējumu "Hamās" Gazas joslā.

Gaidāms, ka trīs dienu konferences noslēdzošajā dienā tajā piedalīsies arī ASV viceprezidente Kamala Harisa, bet sestdien paredzētas Vācijas kanclera OIafa Šolca un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzrunas.

Konferncē piedalies arī Izraēlas prezidents Ichaks Hercogs un ārlietu ministrs Israels Kacs, kā arī augsta ranga pārstāvji no Palestīnas pašpārvaldes, Saūda Arābijas, Kataras, Ēģiptes un Jordānas.

Nozīmīgs jautājums, ko paredzēts apspriest Minhenes drošības konferences kuluāros, ir novembrī gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu iznākums un tas, kas notiks, ja tajās uzvarēs bijušais Baltā nama saimnieks Donalds Tramps.

Gaidāms, ka drošības konferencē būs jūtama Trampa ēna pēc viņa pagājušajā nedēļā paustajiem komentāriem, kas lika apšaubīt ASV drošības saistības.

Tramps saviem atbalstītājiem kampaņas mītiņā izteicās, ka viņš "mudinās" Krieviju "darīt visu, ko tā vēlas" attiecībā uz NATO valstīm, kas aizsardzībai atvēl nepietiekamus līdzekļus.

Minhenes drošības konferenci apmeklēs arī vairāk nekā 30 locekļu liela ASV Kongresa delegācija.

Krievija un Irāna šogad uz konferenci nav ielūgtas.

Ikgadējā konference ir neatkarīgs drošības politikas forums lēmumu pieņēmējiem, lai apspriestu pašreizējās un nākotnes problēmas. Dalībnieki parasti ir valstu, valdību un starptautisko organizāciju vadītāji, ministri, likumdevēji un augsta ranga aizsardzības jomas pārstāvji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu