Kanādā satraucošā līmenī deg "zombiju ugunsgrēki"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Fabrizio Maffei/Shutterstock

Kanādā pat ziemas vidū saglabājušās pērnā gada rekordplašo savvaļas ugunsgrēku sezonas ogles. Rezultātā zem biezas sniega segas bezprecedenta līmenī deg tā devētie "zombiju ugunsgrēki", vēsta britu raidorganizācija BBC. 

Šie "zombiju ugunsgrēki" rada bažas par to, kāda varētu veidoties situācija gaidāmajā vasarā, iestājoties savvaļas ugunsgrēku sezonai.

Braucot pa šoseju caur Fortnelsonas pilsētu Britu Kolumbijā, iespējams redzēt un sajust balto dūmu mākoņus, kas plūst no apkārtējās augsnes.

Ugunsdzēsēja un zinātniece Sonja Leverkusa atminas, kā novembrī braukusi sniega vētras laikā, taču sniegputenis neizskatījās balts. Viņa teica, ka drīzāk tas bija zilgani pelēks, jo gaisā bija dūmi.

"Es nekad neesmu pieredzējusi sniega vētru, kas smirdētu pēc dūmiem," sacīja Leverkusa, kura Britu Kolumbijas ziemeļu pilsētā dzīvo vairāk nekā 15 gadus. 

Viņa piebilda, ka šie dūmu mutuļi joprojām bija redzami pat spelgonī, kad temperatūra bija noslīdējusi līdz -40 grādiem pēc Celsija skalas. 

Šie dūmi, kas redzami Fortnelsonā, radušies "zombiju ugunsgrēku" rezultātā. Šie ugusngrēki deg lēnām bez liesmas un tiek uzturēti dzīvi ar organiskās augsnes - kūdras sūnas - un biezo sniega slāņu palīdzību. Sniega sega gruzdēšanu izolē no aukstuma gaisā. 

Šie ugunsgrēki nav nekas neparasts. Pēdējo 10 gadu laikā Britu Kolumbijā ir bijuši vidēji pieci vai seši gadījumi, kas turpina degt aukstajos mēnešos, saka eksperti. Taču šī gada janvārī provincē tika novērots nepieredzēts 106 aktīvu "zombiju ugunsgrēku" rekords, radot bažas ekspertiem par to, ko tas nozīmēs gaidāmajai savvaļas ugunsgrēku sezonai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu