Medijs: Navaļnija līķis atrodas Saleharda apgabala klīniskās slimnīcas morgā. Autopsija vēl nav veikta

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: EPA/BABUSHKINSKY DISTRICT COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Alekseja Navaļnija līķis atrodas Saleharda apgabala klīniskās slimnīcas morgā, raksta Novaja Gazeta Europe, atsaucoties uz vietējo avotu.

"Saleharda nav tik liela pilsēta, nedaudz vairāk par 50 tūkstošiem iedzīvotāju, un tāpēc tie, kas šeit dzīvo vismaz pāris gadu desmitus, iegūst paziņas un draudzības dažādās darbības jomās," saka Salehardas iedzīvotājs Dmitrijs.

"Tāpēc šeit ir ļoti grūti kaut ko noslēpt no vietējiem iedzīvotājiem." It īpaši, ja runa ir par globālu notikumu, piemēram, pasaules līmeņa politiķa nāvi."

Kā vēsta "Novaja Gazeta Europe" avots, Navaļnija līķis vispirms nogādāts Labitnaņgi, bet 16. februāra vakarā tas nogādāts Saleharda apgabala klīniskajā slimnīcā.

"Parasti kolonijās bojāgājušo līķi tiek nogādāti tieši Tiesu medicīnas birojā Glazkova ielā, bet nez kāpēc šoreiz līķis nogādāts klīnikā," sacīja Salehardas ātrās palīdzības stacijas darbinieks.

"Viņi mani aizveda uz morgu, ieveda iekšā, un tad divi policisti nostājās durvju priekšā. Varēja vēl uzkārtu arī plakātu ar uzrakstu "Te notiek kaut kas dīvains!"

Protams, visi gribēja zināt, kas noticis, kāpēc tāda slepenība un vai notiek mēģinājumi slēpt kaut ko nopietnu. Cilvēki sāka mēģināt noskaidrot, kas notiek.

Ātri kļuva skaidrs, ka bija atvests politiķa līķis. Un tad izplatījās informācija, ka vietējiem patologiem ir aizliegts veikt autopsijas.

Šeit viedokļi atšķiras," sacīja ātrās palīdzības virsnieks.

"Daži teica, ka no Maskavas nākuši rīkojumi gaidīt galvaspilsētas speciālistus, bet citi iebilda, ka paši ārsti atteicās veikt autopsiju. Tas ir politisks jautājums, un nav skaidrs, kā tas izvērtīsies.

Un, ja jūs veicat autopsiju un nāk tiešs rīkojums veikt izmaiņas rezultātā, tad jūs nevarat nerīkoties. Un tad viņi var pasludināt jūs par "ekstrēmistu". Toties, ja autopsija netika veikta, tad šķiet, ka netiek sniegtas atbildes uz jautājumiem.

Turklāt tagad ir ziema, līķus var vienkārši glabāt gaitenī nedēļām ilgi. Atver ārdurvis plašāk, un gaitenī ir ledusskapis."

Ātrās palīdzības avotam pastāstīja, ka uz Navaļnija ķermeņa atrasti zilumi, ko viņš guva laikā, kad bijis dzīvs. Bet tie nav gūti no sitieniem, bet gan citu darbību rezultātā.

"Kā ātrās palīdzības darbinieks ar diezgan lielu pieredzi varu teikt, ka tādas traumas, kā tās aprakstīja redzējušie, rodas no krampjiem," stāsta ātrās palīdzības ārsts.

"Cilvēkam sākas krampji, viņu mēģina savaldīt, bet krampji var būt ļoti spēcīgi, tāpēc parādās zilumi. Viņi arī teica, ka viņam bija zilums uz krūtīm.

Bet tāds, kas parādās saistībā ar sirds masāžu.

Tas liecina, viņi mēģināja viņu atdzīvināt, bet viņš nomira, visticamāk, no sirds apstāšanās. Bet kāpēc šī apstāšanās notika, pagaidām neviens neko nesaka."

Pēc "Novaja Gazeta Europe" sarunu biedra teiktā, autopsija netika veikta ne 16., ne 17. februārī. Iespējams, tāpēc Krievijas varas iestādes vēl nepaziņo precīzu nāves cēloni un neļauj radiniekiem redzēt līķi.

Pilnīgi iespējams, ka Jamalas-Ņencu autonomajā apgabalā tiek gaidīti eksperti no galvaspilsētas.

Taču, kā izdevumam "Novaja Gazeta Europe" stāstīja Andrejs, kurš strādā par taksometra vadītāju galvenokārt virzienos lidosta-pilsēta, pilsēta-lidosta, 17. februāra vakarā divas lidmašīnas nolaidās ārpus grafika:

"Bieži lido mazas lidmašīnas, dažādi oligarhi, pie mums uz medībām.

Pirmā lidmašīna nolaidās ap sešiem vakarā, to sagaidīja Izmeklēšanas komitejas automašīnas. Otra ieradās pēc pusotras stundas.

Es pats personīgi neredzēju, kas ar tām ieradās, bet kolēģi stāstīja, ka aptuveni astoņi cilvēki izkāpuši no lidmašīnas un iegājuši lidostas ēkā. Un kāds viņus aizveda, jo taksometra pasažieri 17. februāra vakarā bija tikai cilvēki, kuri ieradās regulārajos reisos."

Eksperti varēja ierasties ar otro īpašo lidojumu, lai veiktu autopsiju. Tā kā daži biomateriāli var tikt nosūtīti izpētei uz Maskavu, process prasīs vēl dažas dienas.

Tas nozīmē, ka ķermenis radiniekiem netiks atdots vismaz nedēļu.

Video: Pēdējais ieraksts, kurā iemūžināts Navaļnijs

Kā ziņots, Krievijas varasiestādes piektdien pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū. Navaļnija līdzgaitnieki sestdien apstiprināja, ka opozicionārs ir miris.

Navaļnijs tika aizturēts 2021. gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960. gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu