Aiz cietuma restēm Baltkrievijā miris politiskais aktīvists Ihars Ļedņiks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: X//Tsihanouskaya

Baltkrievijā cietumā miris politiskais aktīvists Ihars Ļedņiks, kurš bija ieslodzīts par neslavas celšanu diktatoram Aleksandram Lukašenko, paziņojusi viņa pārstāvētā partija.

"Bijušais Baltkrievijas Sociāldemokrātiskās partijas biedrs, aktīvists un žurnālists Ihars Ļedņiks miris cietumā 64 gadu vecumā," vietnē "Telegram" paziņoja politiskā organizācija. Šo paziņojumu apstiprināja cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Vjasna".

Ļedņiku aizturēja 2022. gadā un notiesāja uz trim gadiem cietumā par diktatora "apmelošanu" rakstā, kas tika publicēts sociāldemokrātu laikrakstā.

Ieslodzījumā viņa veselība ievērojami pasliktinājās, norādīja partija.

Ļedņikam bija slima sirds un viņam tika veikta operācija kuģa un zarnu trakta problēmas dēļ, taču partija nav norādījusi, vai tas bija nāves cēlonis, kā arī neatklāja precīzu nāves datumu.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura dzīvo trimdā Lietuvā, apsūdzēja Baltkrievijas varasiestādes Ļedņika nāvē un nosauca to par "netaisnību un neticamu traģēdiju".

"Režīms cietumā nogalina baltkrievus, kuri vēlējās mainīt dzīvi savā valstī uz labo pusi," "Telegram" rakstīja Cihanouska.

Pagājušajā mēnesī soda izciešanas kolonijā ar pneimoniju nomira vēl viens opozicionārs Vadzims Hrasko. Cilvēktiesību aizsardzības grupas ziņo, ka viņš cietumā nav saņēmis nepieciešamo medicīnisko aprūpi.

Kopš 2020. gada, kad Baltkrieviju pārņēma masu protesti, kas izcēlās pēc prezidenta vēlēšanām, varasiestādes aktīvi apspiež Lukašenko oponentus. Saskaņā ar "Vjasna" datiem Baltkrievijā ir vairāk nekā 1400 politieslodzīto.

Rietumi janvārī nosodīja Baltkrieviju par virkni reidu, kuru laikā, kā vēsta tiesību aizsardzības grupas, drošības dienesti aizturēja vai nopratināja vairāk nekā 150 cilvēku. Kratīšanas notika pirms 25. februārī gaidāmajām tā dēvētajām parlamenta vēlēšanām.

Cihanouska paziņoja, ka vēl desmit politieslodzītie cietumā briesmīgos apstākļos cieš no veselības problēmām. "Mums jāapvieno spēki, lai pēc iespējas ātrāk panāktu viņu atbrīvošanu," uzsvēra Cihanouska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu