"Ģērba firmas apģērbu, tagad no humpalām – tas nav pareizi!" Juriste skaidro, ka bērna dzīves līmenis pēc vecāku šķiršanās mainīties nedrīkst (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: KurKestutis/ Shutterstock

Juriste ar pieredzi uzturlīdzekļu piedziņas jautājumos, Anita Rektiņa raidījumā "Zilonis studijā" apsprieda uzturlīdzekļu jautājumu un to, kāda situācija ap šo tematu ir Latvijā.

"Visbiežākais scenārijs, ka maksā nepietiekami. Tāpēc, ka bieži, nomācošā gadījumā, vīrieši, bērnu tēvi, grib maksāt minimālos uzturlīdzekļus. Tātad - vai 175 eiro, kas ir mazākam bērnam, vai 210 eiro bērnam virs septiņu gadu vecuma. Un uzskata, ka ar to nu bērnam pilnīgi pietiek un vairāk galīgi viņam nevajag," paskaidroja Rektiņa. 

Viņa atzina, ka uzturlīdzekļu jautājumā pie viņas vairāk vēršas sievietes, bet esot vīrieši, kuri uzskata, ka no viņiem tiek prasīta "necilvēcīgi liela summa". "Tad viņi labāk ir gatavi bērnu ņemt pie sevis, jo bērnam jau daudz neko nevajagot - kādu zupiņu, drēbes gabaliņu, vairāk jau neko nevajag. Un tas vispār neko nemaksā! Un tad ir izdevīgāk, ka bērna mamma maksā uzturlīdzekļus, un viss tad ir kārtībā."

Juriste norādīja, ka pāris var izšķirties arī bez jurista. "Bez jurista izšķiras ļoti, ļoti liela daļa no tiem, kas vispār šķir laulību. Cilvēki, kas mīl bērnus, kuriem ir cieņa vienam pret otru, viņi izrunā pirms šķiršanās visus jautājumus - gan par bērnu aprūpi, gan uzturlīdzekļiem, sadala mantu."

Rektiņa arī paskaidroja, kā rīkoties, ja, piemēram, māte saprot, ka bērna tēvs uzturlīdzekļos maksā nepietiekamu summu. "Tad jāiet uz tiesu. Visi mēs skaidri zinām, kas dzīvo realitātē, kaut vai ja mēs pareizinām 210 eiro ar divi, tad par 420 eiro bērnu nevar uzturēt. Tie ir mājokļa izdevumi, tā ir ēšana, tā ir veselības aprūpe."

Rektiņa pauda uzskatu, ka, viņasprāt, bērnam mēnesī būtu vajadzīgi vidēji 500–700 eiro. "Mēs taču zinām, kādas cenas ir veikalos!

Ja tēvs saka: "Vai, man ir bankrots, es tik daudz nevaru maksāt!" - tad viņam ir jāiet strādāt naktī, viņam ir jākrauj vagoni, viņam ir jāstrādā vakaros, jo likums nosaka, ka uzturlīdzekļu summu nenosaka tikai atkarībā no ienākumiem, bet arī no cilvēka spējām nopelnīt.

Tas nozīmē - veselība un vecums."

Juriste piebilda: "Ja laulības laikā, bērnam dzīvojot kopā ar abiem vecākiem, ir bijis noteikts labklājības līmenis, tad pēc šķiršanās viņa labklājības līmenim nevajadzētu samazināties.

Tas nav tā - dzīvoja privātmājā, tagad bērns ar mammu dzīvo mazā dzīvoklītī. Ģērba firmas apģērbu, tagad mammai šo to jānopērk arī "humpalās" - tas nav pareizi!

Bērna labklājības līmenis faktiski mainīties nedrīkst."

Vairāk skaties raidījumā!

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu