Ko apdrošinātāji ņem vērā, aprēķinot OCTA polises cenu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Naudas maks. Ilustratīvs attēls.
Naudas maks. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Gandrīz katrs automašīnas īpašnieks vismaz vienreiz ir aizdomājies, kāpēc viņa Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas polise (OCTA) maksā tieši tik lielu summu. Salīdzinošajos kalkulatoros, ievadot sava auto reģistrācijas numuru, iespējams ieraudzīt visdažādākās apdrošināšanas cenas. Raidījums "360TV Ziņneši" skaidro, kā veidojas šīs cenas un ko to aprēķināšanā ņem vērā apdrošinātāji.

Paņēmiens, kā tiek aprēķinātas OCTA polises cenas, ir viens no apdrošinātāju visrūpīgāk glabātajiem noslēpumiem.

Katra kompānija to drīkst noteikt pēc saviem ieskatiem, tādēļ summas var krietni atšķirties. Piemēram, Bonus-Malus klase ir tikai viens no vairākiem desmitiem faktoru, kas var ietekmēt to, cik maksāsiet par polisi.

Cenu ietekmē arī tādi aspekti kā auto rezerves daļu cenas un ārstniecības pakalpojumu izmaksas – aptuveni 25 procentus no OCTA izmaksām veido nevis sasisti dzelži, bet gan ārstēšanās.

"Klasiskie faktori ir automašīnas marka, modelis, dzinēja jauda, deklarētā adrese, kas ļauj noteikt lokāciju, vadītāja stāžs, vidējais nobraukums gadā, Bonus-Malus klase, negadījumu vēsture, arī aktīvi soda punkti," norāda Kristaps Liecinieks, transporta apdrošināšanas speciālists. 

Tātad, ja bieži gadās pārkāpt noteikumus vai iekulties negadījumos, visticamāk, tas sadārdzinās apdrošināšanas polises vēl daudzus gadus. Turklāt jau pavisam tuvā nākotnē dati par braucēju veikumu pie stūres ietekmēs apdrošināšanas cenas visā Eiropā.

Tāpēc jau šodien ir vērts piedomāt pie tā, ko darīt pie stūres, jo nav garantijas, ka apdrošināšana kļūs lētāka. Katra kļūda nākotnē var maksāt tikai dārgāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu