Francijas lauksaimnieki ar traktoriem sabraukuši Parīzes centrā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas lauksaimnieki Parīzē.
Francijas lauksaimnieki Parīzē. Foto: AP/Scanpix

Francijas lauksaimnieki 23. februārī ar traktoriem sabraukuši Parīzes centrā, palielinot spiedienu uz valsts prezidentu Emanuelu Makronu, kurš solījis ar viņu pārstāvjiem tikties lauksaimniecības izstādes laikā.

Lauksaimnieku arodbiedrības vēlas līdz izstādes atklāšanai sestdien saņemt rakstiskas garantijas, ka viņu sūdzības par produktu cenām un birokrātiju tiks risinātas. Pretējā gadījumā lauksaimnieki turpinās protestus.

Lauksaimnieki ir neapmierināti ar apgrūtinošajiem vides aizsardzības noteikumiem, lētu importu no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES) un zemajiem ienākumiem.

Francijas premjerministrs Gabriels Atāls trešdien izklāstīja galvenos pasākumus, kas iekļauti topošajā lauksaimniecības likumā. Taču tas nespēja nomierināt lauksaimniekus, un tagad visi skatieni ir pievērsti Makronam, kurš sestdien, kā ierasts prezidentiem, apmeklēs lauksaimniecības izstādi.

Makrons šodien paziņoja, ka izstādē plānotas debates, kurās piedalīsies "visi lauksaimniecības nozares dalībnieki", lai "iezīmētu nozares nākotni".

Taču iniciatīva sākās ar neveiksmi, Makronam iesaistot tajā radikālo ekoloģisko grupu "Soulevements de la Terre" (Zemes sacelšanās), kuru iekšlietu ministrs nesen centās aizliegt kā ekoteroristus. Pēc lauksaimnieku arodbiedrību, opozīcijas politiķu un pat valdības pārstāvju protestiem grupa tika no debatēm izslēgta, un Makrona birojs paziņoja, ka notikusi kļūda.

Taču kaitējums jau bija nodarīts, un Francijas reģionālo lauksaimnieku arodbiedrību jumta organizācijas FNSEA vadītājs Arno Ruso nosauca Makrona iniciatīvu par cinisku un paziņoja, ka tajā nepiedalīsies.

Makrona birojs paziņoja, ka prezidents cer uz debatēm "bez tabu, republikāniskā garā, bet bez filtriem".

Atāls trešdien solīja pacelt lauksaimniecību "līdz valsts pamatinterešu statusam" un izklāstīja likumprojektu, kura mērķis ir risināt lauksaimnieku sūdzības. Taču lauksaimnieki turpināja bloķēt šosejas un apvedceļus, dedzināt riepas un aplenkt lielveikalus, uzstājot, ka vēlas lielāku pretimnākšanu no valdības.

Varasiestādēm vairākās valsts daļās ir grūti kontrolēt lauksaimnieku kustību, zinu aģentūrai AFP atzina avots policijā.

Šodien aptuveni 30 traktori iebrauca Parīzes centrā un apstājās esplanādē pie Invalīdu nama, kas atrodas rokas stiepiena attālumā no Francijas parlamenta un pāri upei no Elizejas prezidenta pils. Vēlāk šodien galvaspilsētā gaidāms vēl viens traktoru konvojs.

FNSEA atzina, ka šī gada lauksaimniecības izstāde būs izteikti politiska, bet pauda cerību, ka tie būs arī svētki.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu