VIDEO Cilvēki sašutuši: sieviete ratos agresīvi krata un purina zīdaini. Situāciju komentē policija

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sociālajos tīklos plaši izplatījies un sašutumu izraisījis kāds video, kurā redzams, kā sieviete agresīvi krata bērnu ratiņus, kuros dzirdams kliedzošs zīdainis. Notikušajā ir iesaistīta arī policija.

Kāds vīrietis vietnē "TikTok" dalījās ar video, kurā sieviete iet pa ielu ar bērnu ratiņiem. Mainoties vairākiem kadriem, redzams, ka viņa intensīvi purina ratiņus no vienas puses uz otru, kā arī pēc tam ar tiem pārvietojas un pamatīgi krata mazuli tajos uz priekšu un atpakaļ.

Ir dzirdams, kā bērniņš ratos raud.

"Manīta neadekvāta māmiņa, kura nolēma, tā teikt, izkratīt savu jaundzimušo, bet varbūt tas nav viņas jaundzimušais! Uz vietas tika informēta policija, tā manu teikto ignorēja, tādi brīnumi," redzēto komentēja video autors.

@r.paperosovs Сегодня была замечана неадекватная мамаша, которая решила так сказать встряхнуть своего новорожденного, а может это и не ее новорожденный! Полиции сообщено на месте, полиция моё заявление проигнорировала, вот такие чудеса #valstspolicija #policija #Издевательств #ребенок #полиция #latvijaspolicija #degpunkta #delfi #retv #beztabu #дети #Ребенок #latvia #latvija #latvijaspolicija ♬ suara asli - 𝙎𝘼𝙉𝙉 - 𝙎𝘼𝙉𝙉 𝙈𝙐𝙎𝙄𝘾🎵🇲🇨

Kadros ir redzams, kā pie sievietes piebraukušas divas policijas ekipāžas un ar viņu  runā, tomēr nekas vairāk no video saprotams nav. 

Kā izrādās, sieviete redzētajos kadros patiešām nav bērna māte - tā bijusi mazuļa aukle.

Kādā "Facebook" grupā mazuļa māmiņa, kura vēlējās palikt anonīma, atklāja aukles vārdu un uzvārdu, kā arī notikušo komentēja šādi: 

"Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) ar meitu bijām, ārsti nekādas redzamas traumas nekonstatēja, bet lika sekot līdzi viņas veselības stāvoklim. Noteikti pierakstīsimies uz galviņas ultrasonogrāfiju, jo slimnīca šobrīd šādu pakalpojumu nesniedz un ir gara pieraksta rinda, tādēļ meklēsim par maksu, lai ātrāk tiktu. Policijā arī tika iesniegts ziņojums."

Tāpat citā aukļu grupā, šķietami no mammas puses, tika ievietota informācija, ka, pēc konkrētās aukles vārdiem, viņa strādā vēl kādā citā ģimenē Rīgā ar divus gadus vecu bērnu, kuram ir nesen piedzimis brālītis vai māsiņa, tādēļ māte aicināja atsaukties konkrētās ģimenes vecākus, lai viņus brīdinātu. 

Gan "Facebook", gan "TikTok" tika pārpludināti ar sašutuma pilniem komentāriem par redzēto. Daudzi izteica neizpratni, kādēļ policija jau sākotnēji nav rīkojusies, jo mazulis esot acīmredzami apdraudēts, savukārt citi neslēpa šoku par to, kā šāda attieksme vispār ir iespējama.

"Mīļās māmiņas, esam vērīgas un sekojam tam, ar ko atstājam un kam uzticam savus mazuļus. Šis varēja beigties arī ļoti bēdīgi!" rakstīja kāda sieviete, ar situāciju daloties publiskā "Facebook" grupā. 

Kas par notikušo sakāms policijai?

"Apollo.lv" par šo situāciju vērsās Valsts policijā. VP apstiprināja, ka par notikušo ir informēti.

"22. februārī ap pulksten 16.00 pie Valsts policijas amatpersonām, kuras atradās netālu no notikuma vietas, vērsās vīrietis, norādot, ka pie Alises un Kristapa ielas krustojuma atrodas sieviete ar bērnu ratiem, kuras darbības ir aizdomīgas un, iespējams, var kaitēt bērna veselībai. Piebraucot pie sievietes, policijas darbinieki ar viņu veica preventīvas pārrunas.

26. februārī Valsts policijā no zīdaiņa mātes saņemts iesniegums un tiks izskatīts Administratīvās atbildības likuma kārtībā. Notikumu sākotnēji var vērtēt kā bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu, par ko atbildība paredzēta pēc Bērnu tiesību aizsardzības likuma 85. panta. Par to likumā paredzēts brīdinājums vai naudas sods līdz četrdesmit divām naudas soda vienībām," skaidroja VP pārstāvji.

Ko bērnam var nodarīt kratīšana? 

"Bērna mešana gaisā vai kratīšana nav pieļaujama nekādos apstākļos! Straujas galvas kustības uz priekšu un atpakaļ, kuras neierobežo vājā kakla muskulatūra, rada smadzeņu atsišanos pret galvaskausa iekšējo virsmu. Tā rezultātā ir iespējami daudzu smadzeņu asinsvadu pārrāvumi," kampaņas "Bērnam droši!" ietvaros skaidroja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikas vadītāja Arta Bārzdiņa.

Pietiek ar vienu neapdomīgu rīcību, nesavaldību, ar vienu bērna sapurināšanu dusmu brīdī, lai bērns uz visu mūžu kļūtu par invalīdu.

Jebkuras darbības, kas liek bērna galvai nekontrolēti kratīties, var būt letālas vai atstāt nopietnas sekas uz bērna veselību mūža garumā. Papildus jau minētajiem simptomiem, piemēram, sliktai dūšai, miegainībai, krampjiem, mēdz būt arī tādi, kurus uzreiz nevar pamanīt, piemēram, ribu vai citu kaulu lūzumi, muguras smadzeņu vai kakla traumas un asiņošana smadzenēs.

Par kratītā bērna sindromu un kā to nepieļaut ļoti svarīgi ir atgādināt arī citiem pieskatītājiem, kuriem uz laiku uzticat savu mazuli, – vecākiem, draugiem, paziņām. Tāpat svarīgi brīdināt par bērnu mešanu gaisā un citām fiziskām aktivitātēm, kas var izraisīt bērna galvas kratīšanos. Pieaugušā cilvēka nezināšana vai mirkļa vājums var ļoti negatīvi ietekmēt bērna veselību visa mūža garumā.

 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu