Skandāls par īsto un neīsto Tutas Lapsu. Iesaistīta arī policija (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "Tutas lietas", Laura Brencāne/Facebook, Apollo.lv kolāža

Sabiedrībā izvērtušās karstas diskusijas ap bērnu raidījuma "Tutas lietas" galvenās varones Tutas draudzeni Lapsu. Tās radītāja Marta Selecka uzskata, ka viņas ideja ir nozagta un tiek negodprātīgi izmantota lellīšu pakaļdarinājumos. Izdevums "Kas Jauns" mēģināja noskaidrot, kā ir patiesībā.

Par uzņēmējas Martas Seleckas sāpi plašāka sabiedrība uzzināja pagājušajā nedēļā, kad kāda soctīklu lietotāja Laura Brencāne, kura darina rotaļlietas, feisbukā publicēja lūgumu palīdzēt tikt galā ar parādsaistībām.

Šī ziņa sadusmojusi uzņēmēju Selecku. Viņa skaidro iemeslus: "Laura jau gadiem vilto Tutas lapsas un nereaģē uz lūgumiem to nedarīt, un nereaģē arī uz policijas brīdinājumiem… Man ir žēl par situāciju, bet šoreiz atturēšos ziedot," komentārā pauda Marta, atklājot, ka lupatu mantiņu rūpalā Latvijā jau labu laiku norit cīņa par īsto un neīsto Tutas Lapsu.

Komentāru sadaļā tika aizrādīts uzņēmējai, apgalvojot, ka lapsas piegrieztne esot brīvi klejojusi interneta plašumos vēl ilgi, pirms parādījās raidījums "Tutas lietas".

"Kas Jauns" mēģināja noskaidrot, kam pieder Latvijas bērnu iemīļotais rotaļu dzīvnieks.

"Tutas lietu" mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka raidījums ir radies 2018. gadā, kad Martas Seleckas vadībā kopā sanāca vairāki TV un kino nozarē strādājoši jaunie vecāki ar domu radīt bērniem mīļu un izglītojošu raidījumu latviešu valodā.

Raidījuma galvenā varone ir Lapsa kopā ar Tutu, kuru atveido Latvijas Nacionālā teātra aktrise Liene Sebre. Kopumā raidījumam uzfilmētas 12 sezonas, to skatoties aptuveni 200 000 latviešu bērnu visā pasaulē.

"Tolaik vēl nezinājām, kā pārraide izskatīsies, taču viens bija skaidrs – Tutai ir vajadzīgs sarunu biedrs," atceras Marta un bilst, ka tolaik budžets seriālam nebija liels, līdz ar to otru aktieri algot nebija iespējas. Tā radās doma, ka Tutas sarunu biedrs varētu būt Lapsa.

Marta stāsta, ka Lapsas dizainu, piegrieztni un vizuālo tēlu ir izstrādājusi rotaļlietu māksliniece. Tutas lietu mājaslapā ir iespējams iegādāties ne tikai dažādas krāsas Lapsiņas, bet arī Āpšus, drēbes, grāmatas, spēles ar seriāla varoņiem. Sākotnēji tās tika šūtas ar rokām, tagad tās ražo rūpnieciski.

Viena rotaļu dzīvnieka cena ir no 35 līdz 38 eiro.

Tutas draudzenei internetā pirms kāda laika parādījās līdzinieces. Laura Brencāne, kura lūdza sabiedrības atbalstu, uz mata līdzīgas lapsiņas piedāvā par 20 eiro gabalā.

Marta atzīst, ka viņai nav nekas pretī, ja mammas uzšuj vai uztamborē savam bērnam Tutas Lapsu, taču citādāk ir, ja no tā tiek taisīts bizness peļņas nolūkos, ignorējot intelektuālā īpašuma tiesības.

Viņasprāt, tieši tāds ir arī stāsts par esošo situāciju ar Lauru.

"Mēs [Tutas lietu veidotāju komanda] esam daudz diskutējuši ar Lauru, atkārtoti lūguši, lai viņa pārtrauc, taču bez rezultātiem," tā uzņēmēja.

Žurnāla "Kas Jauns" uzrunāta, Laura Brencāne skaidro, ka lapsas piegrieztni esot iegādājusies tiešsaistes tirdzniecības platformā "Etsy" no kādas poļu rotaļlietu meistares aptuveni pirms sešiem gadiem. "Pirmo lapsu es uzšuvu savai meitai," stāsta Laura un piebilst, ka līdz brīdim, kad bērnudārzā kāds no bērniem nenosauca to par Tutas Lapsu, viņa par tādu nebija neko dzirdējusi.

Laura uzsver, ka netirgo savas radītās rotaļlietas kā Lapsas, bet gan kā rotaļu zvērus. Viņa apgalvo, ka esot redzamas arī vizuālas atšķirības starp raidījuma varoni un Lauras šūtajām.

Patentu valdes pārstāve Ella Petermane žurnālam "Kas Jauns" apstiprina, ka tiesības uz dizainu un preču zīmi pieder Martai Seleckai. "Dizaina paraugs pēc būtības ir kādas lietas ārējais izskats. Pastāv virkne normatīvo aktu un regulu, kas nosaka, kas ir viltojums, atdarinājums vai sajaucami līdzīgs. Un šajā gadījumā viņas [Lauras] rotaļu zvēri ir būtībā viens pret viens ar Tutas Lapsām, līdz ar to tas ir uzskatāms par pakaļdarinājumu," skaidro Petermane.

Runājot par situāciju ar pakaļdarinājumiem, Marta norāda, ka sūdzības ir sniegtas gan Patentu valdē, gan policijā. Tiesa gan, tas diez ko nav līdzējis. "Policijā mums ieteica vērsties tiesā, taču es tam neredzu jēgu – tas ir liels laika un naudas patēriņš, kam man nav nedz vēlmes, nedz spēka. Šobrīd es vienkārši esmu samierinājusies ar to, ka ir šādi cilvēki, kas taisa Lapsas pakaļdarinājumus," pauž Marta.

Vairāk lasiet izdevuma "Kas Jauns" 27. februāra numurā.​

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu