ASV varasiestādes rūpīgi seko līdzi situācijai Moldovas separātiskajā reģionā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vadims Krasnoseļskis. Moldovas prokrievisko separātistu līderis.
Vadims Krasnoseļskis. Moldovas prokrievisko separātistu līderis. Foto: AFP/SCanpix

ASV varasiestādes rūpīgi seko līdzi situācijai Moldovas separātiskajā Piedņestras reģionā, kas nule vērsies pēc palīdzības pie Krievijas, pavēstīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers.

"Ņemot vērā Krievijas arvien agresīvāko lomu Eiropā, mēs rūpīgi sekojam līdzi tās darbībām Piedņestrā un visai situācijai kopumā," Millera teikto citē raidsabiedrība "Amerikas Balss".

ASV atbalsta Moldovas suverenitāti un teritoriālo vienotību tās starptautiski atzītajās robežās, uzsvēra Valsts departamenta pārstāvis.

"Mēs turpinām aicināt Kišiņevu un Tiraspoli uz kopīgu darbu un kopienu problēmu risinājumu abos Dņestras krastos," sacīja Millers.

Piedņestras prokrieviskie līderi trešdien pieprasīja Maskavas "aizsardzību", pamatojoties uz rezolūciju, ko nule pieņēmis reģiona īpašais visu līmeņu deputātu kongress.

Šauro zemes strēmeli Dņestras kreisajā krastā, kas starptautiski atzīta par Moldovas teritorijas sastāvdaļu, prokrieviskie separātisti kontrolē kopš PSRS sabrukuma. Šajā teritorijā izvietots arī tā dēvēto krievu miera uzturētāju kontingents, kura sastāvā ir 1500 vīru.

Pēdējo reizi Piedņestras separātisti šādu deputātu kongresu sasauca 2006.gadā, kad tika izsludināts referendums par integrāciju Krievijā. Lai gan pārliecinošs vairākums referenduma dalībnieku nobalsoja par pievienošanos Krievijai, Maskava tā iznākumu tolaik faktiski ignorēja.

Taču šobrīd prasība pēc Krievijas "aizsardzības" tiek salīdzināta ar situāciju 2022.gada februārī, kad Krievijas atkārtotā iebrukuma priekšvakarā Maskavas "aizsardzību" pieprasīja prokrievisko kaujinieku bandas Ukrainas austrumos.

Neskatoties uz to, Moldovas valdības pārstāvis izteicies, ka "no Kišiņevas situācija izskatās mierīga (..). Piedņestras teritorijā nav eskalācijas un situācijas destabilizācijas draudu. Tā ir kārtējā kampaņa histērijas radīšanai."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu