Noskaidroti aizdomās turētie par Lietuvas režisora Kvedaraviča slepkavību Mariupolē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuviešu kinorežisors Mants Kvedaravičs.
Lietuviešu kinorežisors Mants Kvedaravičs. Foto: 15min.lt

Noskaidrotas personas, kas tiek turētas aizdomās par Lietuvas kinorežisora Manta Kvedaraviča slepkavību 2022. gada marta beigās tolaik Krievijas karaspēka aplenktajā Mariupolē, ziņo Lietuvas Ģenerālprokuratūra.

Lietuvā sāktajā pirmstiesas izmeklēšanā par aizdomās turētajiem saistībā ar Kvedaraviča slepkavību atzīti trīs tā dēvētās Doņeckas tautas republikas 1.armijas korpusa 1.atsevišķās motorizēto strēlnieku brigādes karavīri.

Lietuvas ģenerālprokurore Nida Grunskiene par aizdomās turēto personu noskaidrošanu paziņoja ceturtdien Apvienotās izmeklēšanas grupas koordinācijas sanāksmē Kijivā.

Lai aizmuguriski sāktu kriminālvajāšanu, Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas nodaļas prokurors šā gada februārī vērsās tiesā, kas visus trīs atzina par aizdomās turētajiem.

Viņi tiek turēti aizdomās par saistību ar Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, kā arī par Lietuvas pilsoņa Kvedaraviča nelikumīgo aizturēšanu, brīvības ierobežošanu, ieslodzīšanu un slepkavību 2022.gada pavasarī.

Šobrīd Ukrainas Ģenerālprokuratūrā ir iesniegts lūgums par juridisko palīdzību, lai noskaidrotu šo aizdomās turēto personu atrašanās vietu, izsniegtu viņiem tiesas rīkojumus par viņu atzīšanu par aizdomās turētajiem, veiktu viņu pratināšanas un citas nepieciešamās procesuālās lietas.

2022.gada marta beigās okupanti Mariupolē 45 gadus veco lietuviešu režisoru saņēma gūstā un nošāva, bet viņa līķi izmeta uz ielas. Viņa līgavai Hannai Bilobrovai, riskējot ar pašas dzīvību, izdevās apšaudītajā Mariupolē nogalināto Kvedaraviču atrast un pārvest uz dzimto Lietuvu.

Biržos dzimušais Kvedaravičs Viļņas Universitātes Vēstures fakultātē ieguvis arheologa specialitāti, Oksfordas Universitātē - maģistra grādu sociālajā un kultūras antropoloģijā un Kembridžas Universitātē - doktora grādu sociālantropoloģijā.

2015.gadā Kvedaravičs Mariupolē filmēja dokumentālo darbu "Mariupole", bet filmas turpinājuma "Mariupole 2" uzņemšanu aprāva viņa nāve. Kinodarbu pabeidza Bilobrova.

Lietuvas prokuratūra bija viena no pirmajām, kas sāka pirmstiesas izmeklēšanu par Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem - starptautiski aizliegtu izturēšanos pret cilvēkiem, agresiju, aizliegtu militāro uzbrukumu un citiem.

Lietuvā sākto pirmstiesas izmeklēšanu veic Apvienotā izmeklēšanas grupa, kuras sastāvā ir prokurori, Lietuvas Kriminālpolicijas biroja, teritoriālo policijas komisariātu un Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta darbinieki.

Līdz šim Lietuvas amatpersonas ir sazinājušās ar aptuveni 5000 personu, kas ieradušās Lietuvā no Ukrainas, pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir nopratinātas 439 personas, un 125 no tām ir atzītas par cietušajiem.

Pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros Lietuvas prokurori un citas amatpersonas un eksperti vairākkārt devās uz Ukrainu, kur kopā ar Ukrainas prokuroriem un citām amatpersonām tiešā veidā piedalījās noziegumu vietu apskatei, palīdzēja vākt pierādījumus un piedalījās citās procesuālajās darbībās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu