Blondīne Anita komentē apkārtējo aizspriedumus viņas matu krāsas un mazā sunīša dēļ

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: anita_puzhule/ Instagram

Fitnesa trenere Anita Pužule 10 gadus bijusi blondīne, taču nesen atgriezusies pie sava dabīgā matu toņa. Viņa raidījumā "Zilonis studijā" apstiprināja, ka savas matu krāsas dēļ regulāri tikusi stereotipizēta.

Pužule pastāstīja, ka filma "Gudrā blondīne" ir viena no viņas mīļākajām, jo tā labi parādot sabiedrības aizspriedumaino daļu, kā viņi redz blondīni, un to, kas patiesībā mēdz slēpties zem blondīnes.

Arī fitnesa trenerei, līdzīgi kā filmas galvenajai varonei Ellai Vudsai, ir čivavas šķirnes sunītis. "Tiešām esmu salīdzināta - blondīne ar mazu sunīti, esmu dzirdējusi šādu apzīmējumu pret sevi vērstu, un jutusi arī attiecīgi to, ka tāpēc tev kaut kāda daļa muļķības noteikti iekšā slēpjas. Man nav vēlmes pierādīt kādam kaut ko vienkārši pierādīšanas pēc, jo galvenais ir apzināties pašam to savu vērtību, savu atkarību vai neatkarību no matu krāsas. Jo es savu būtību neesmu mainījusi - ne kas es biju pirms gada, kad biju blondāka, vai kāda es esmu tagad, kad esmu tumšākiem matiem. Tāpat mazs suns nav manu "es" definējis. Ja man ir mazs suns, tas ir tāpēc, ka man mazs suns patīk, nevis tāpēc, ka man ir matu krāsa šāda vai tāda."

"Esmu redzējusi arī apzīmējumu attiecībā pret sevi, ka tas tiek rakstīts ar lielo burtu kā īpašvārds pilnīgi - "tu esi Blondīne"! Tādā veidā ietverot šajā vārdā visu to negatīvo, aizspriedumaino saturu, ko cilvēks varētu domāt, ko viņš ar to ir gribējis teikt. Tas nav noslēpums un tas var šķist aizvainojoši un es piekrītu, ka daļai sieviešu tas ir bijis sāpīgs temats," tā Anita.

Viņa gan norādīja, ka "trauslais blondums" ir stereotips, taču viņai nešķiet nepatīkams un nepatiess. "Blondums mums saistās ar šo trauslumu, bērnišķīgumu. Man arī bērnībā bija pilnīgi blondi mati, un man šķiet, daudzi krāso matus gaišus, jo vēlas atgriezties pie šīs bērnišķīgās sajūtas. Bet to, ka blondīnes patiesībā ir daudz spēcīgākas, nekā mēs varētu iedomāties vai kādam pirmajā brīdī šķist, dzīvē es par to pārliecinos katru dienu, redzot cik mums Latvijā ir spēcīgas, sabiedrībā zināmas sievietes ar blondu matu krāsu. Tas nedefinē viņu trauslumu, iekšējo spēku un potenciālu."

Trenere paskaidroja, ka matu krāsu nomainījusi, vēlēdamās pārmaiņas. Pozitīvs pluss matu krāsas maiņai esot bijusi repliku mazināšanās no apkārtējo puses, ko nācies piedzīvot ar blondu matu krāsu.

Vairāk skaties raidījumā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu