"Šādi skati nav vērojami katru gadu." Daugavā pie Pļaviņām pilns ar vižņiem un sniega putru

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Aizkraukles novads

Daugava pie Pļaviņām ir pilna ar vižņu un sniega putru, līdzīga situācija bija arī pagājušā gada pavasarī Jēkabpilī, pastāstīja Aizkraukles novada Pļaviņu pārvaldes vadītājs Andris Ambainis.

Ūdens no krasta gandrīz nav redzams. Straume nes vižņu masas un sablīvē tās augstos krāvumos. Starp ledus gabaliem redzami koku stumbri un kāds no krasta aiznests pontons, laipa.

Šādi skati pie Pļaviņām nav vērojami katru gadu, stāstīja Ambainis. Šogad netipiski esot tas, ka ledus aizdambējums izveidojies pilsētas centrā.

Citus pavasarus ledus krāvumi veidojas Daugavas S veida līkumā pie Bebrulejām, kas atrodas dažus kilometrus pa straumi uz augšu, bet līdz turienei tas vēl pašlaik nav nokļuvis.

Foto: Applūdusī Zeļķu tilta apkārtne

Ledus, kas nāk pa Daugavu, aizspiež Aivieksti ciet, un tajā ceļas ūdens līmenis, ir applūdusi plaša Aiviekstes upes apkārtne, tostarp Aiviekstes pagasta Gostiņi. Aiviekstē notiek straujas ūdens līmeņa izmaiņas - tikko kā notiek kāda ledus kustība Daugavā, Aiviekstē ūdens līmenis sāk celties, klāstīja Ambainis.

Applūdušas arī Krustpils pagasta pļavas. Tajā vietā Daugava ir diezgan sekla, un gultne nespēj uzņemt visu ūdeni.

Video: "Sadales tīkla" darbinieku darbs plūdu skartajās teritorijās

Pašlaik Pļaviņu HES ir pazemināts ūdens līmenis. Tas nozīmē, ka aiz sastrēguma ir krietni zemāks ūdens līmenis, un straume veidojas zem ledus vižņu krāvuma. Pļaviņu pārvaldes vadītājs pauda cerību, ka tas palīdzēs straujāk aizplūst palu ūdeņiem.

Tomēr prognozēt, kā svārstīsies ūdens līmenis tuvākajās dienās, Ambainis neuzņēmās, jo situācija un ūdens līmenis strauji mainās. Kamēr saglabājas silts laiks, notiek kustība, ūdens skalo ledus masu no apakšas un neļauj nodambēties.

Šogad paveicies ar to, ka no Daugavas augšteces vairs nenāk lielas ledus masas - ūdens masas nāk, ledus vairs ne. Ambainis skaidroja, ka tas siltās ziemas dēļ - lielās ledus masas aizgājušas jau janvārī.

Kā ziņots, Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta, kas atrodas starp Jēkabpili un Pļaviņām, ūdens līmenis pagājušajā naktī lēni pazeminājās, piektdienas rītā tās sāka kristies strauji, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Plkst.7 ūdens līmenis noslīdēja līdz aptuveni 8,5 metru atzīmei. Ceturtdien tas sasniedza 9,56 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta - augstāko līmeni kopš 2010.gada paliem, kad naktī no 29. uz 30.martu ūdens īslaicīgi pakāpās līdz 9,65 metru atzīmei.

Pļaviņās ūdens līmenis Daugavā svārstās aptuveni pusmetra robežās, savukārt Jēkabpilī tas sācis pazemināties. Pie Līvāniem ūdens līmenis Daugavā ir stabils, pie Daugavpils un augšpus tās ūdens līmenis mazliet paaugstinās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu