FOTO "Saule, pērkons, cirvis." Aptuveni 50 cilvēku pie Satversmes tiesas iestājas pret mazāka caurmēra koku ciršanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Akcija pret mazāka caurmēra koku ciršanu
Akcija pret mazāka caurmēra koku ciršanu Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Šodien akcijā pret mazāka caurmēra koku ciršanu pretī Satversmes tiesai (ST) pulcējās aptuveni 50 cilvēki, novēroja aģentūra LETA.

ST patlaban izskata lietu par normu noteikumos par koku ciršanu mežā, ar kuru samazināts galvenās cirtes caurmērs. Lietu rosināja Latvijas vides organizācijas, savukārt atbildētājs tiesas procesā ir Ministru kabinets.

Uz akciju bija ieradušies aptuveni 50 cilvēki.

Sanākušajiem rokās bija plakāti, uz kuriem bija rakstīti tādi vēstījumi kā "Saule, pērkons, cirvis", "Bioloģiskā daudzveidība ir ekonomiska vērtība", "Cik var cirst?", "Izcirtīsim šodien, domāsim rīt?" un citi.

Foto: Akcija pret mazāka caurmēra koku ciršanu

Akcijas dalībniekus uzrunāja režisors Reinis Boters, aktieris Jānis Kronis, meža īpašnieks Mārtiņš Gaiķēns un citi, visi dalībnieki piedalījās improvizētās debatēs par ST procesā aplūkotajiem jautājumiem, kā arī kopīgi dziedāja latviešu tautasdziesmas.

Boters aicināja arī uz klusuma brīdi, lai godinātu tās dabas vērtības, kas gājušas bojā šo grozījumu rezultātā. Tāpat viņš aicināja uzgavilēt tiem, kas šobrīd ST aizstāv mežus un vērtības, par kurām akcijas dalībnieki iestājas.

"Man ļoti dārgi ir meži, tā ir ļoti liela mūsu kultūras sastāvdaļa.

Mums ir jāpadomā arī par meža iemītniekiem un visu ekosistēmu, ko ir tik viegli iznīcināt ar vienu nepareizu lēmumu," sacīja akcijas dalībniece.

Akciju organizēja iniciatīva "100kailcirtes", kuru 2017. gadā aizsāka vairākas organizācijas un privātpersonas, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Zemkopības ministrijas ierosinātajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par koku ciršanu mežā.

Akcijas rīkotāji atgādina, ka meži nav uzlūkojami tikai kā koksnes ieguves resurss un ekonomiska vērtība, bet kā nozīmīga ekosistēma, kas uztur bioloģisko daudzveidību, uzkrāj oglekli, nodrošina cilvēku dzīves vides kvalitāti. Arvien jaunāku koku izciršana to apdraud - 8 centimetru atšķirība koka caurmērā nozīmē vairākus gadu desmitus koka vecuma.

LETA jau ziņoja, ka šī ir pirmā reize, kad jautājums par mežu apsaimniekošanu un tās ilgtspējību Latvijā tiek vērtēts ST.

Jau ziņots, ka 2022.gada 22.jūnijā Ministru kabinets pieņēma grozījumus Noteikumos par koku ciršanu mežā, ar kuriem samazināja pieļaujamo koku ciršanas caurmēru, tā paverot iespēju cirst jaunākus mežus. Valdība savu lēmumu atļaut jaunāku mežu ciršanu pasniedza kā īstermiņa risinājumu enerģētikas krīzei, lai gan šādi grozījumi tika virzīti arī 2017.gadā. Divas reizes sabiedrības spiediena rezultātā tos izdevās apturēt.

Prasību ST iesniedza Latvijas Dabas fonds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Pasaules Dabas fonds. Prasības iesniegšanu atbalstīja biedrība "Zaļā Brīvība" un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija. Atbildētājs tiesas procesā ir Ministru kabinets.

Vides organizācijas uzskata, ka nav izvērtētas visas grozījumu ietekmes, tai skaitā uz bioloģisko daudzveidību, līdz ar to ir risks, ka Latvijā vēl vairāk samazināsies vecu, bioloģiski daudzveidīgu mežu īpatsvars. Pašlaik šādi meži ir tikai 10% no Latvijas mežu teritorijas. Arvien jaunāku koku ciršana ietekmēs gan bioloģisko daudzveidību, gan mežu spēju piesaistīt siltumnīcefekta gāzu emisijas, gan palielinās mežu fragmentāciju, tādējādi ietekmējot cilvēku kopīgo dzīves vidi.

Prasības sagatavošanas juridiskais konsultants ir advokātu birojs "Cobalt", kas lietas sagatavošanā sniedzis atbalstu "pro bono" jeb bez maksas. Prasības pieteikuma sagatavošanas daļēji finansiāli atbalstīja arī Aktīvo iedzīvotāju fonds.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu