"Stradiņos" balsenes vēža pacientam veikta sarežģīta ķirurģiska operācija, kas ļāvusi atjaunot runas funkciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: www.stradini.lv

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) veikta sarežģīta deviņu stundu ilga ķirurģiska operācija balsenes vēža pacientam, informēja slimnīcas pārstāve Zane Grēta Grants.

Ievietotā balsenes protēze pacientam ļāvusi atjaunot runas funkciju, kā arī būtiski uzlabos dzīves kvalitāti.

Pacients vērsās pie Stradiņa slimnīcas speciālistiem caur tā saukto zaļo koridoru sakarā ar sūdzībām par balss piesmakumu, ko pats bija novērojis pāris mēnešus.

Veicot pacienta apskati, tika konstatēts, ka sprauga, pa kuru pacients elpo, ir ļoti šaura. Radioloģiskie izmeklējumi norādīja uz ļaundabīgu audzēju balsenē, un veiktā biopsija to apstiprināja. Ārsti uzskatīja, ka labākais risinājums bija ķirurģiskā ārstēšana, jo, ņemot vērā audzēja izplatību, citas ārstēšanas metodes, piemēram, staru-ķīmijterapija, pacientu neizārstētu.

Tā kā audzējs bija izmērā liels un izaudzis cauri balsenei, bija jārezecē arī daļa barības vada un jāveic barības vada rekontrukcija ar mikrovaskulāru lēveri - no pacienta kājas tika paņemts ādas lēveris ar visiem asinsvadiem, kuri tika piešūti pie kaklā esošajiem asinsvadiem un no ādas lēvera tika atjaunots barības vads.

Operācijas un pēcoperācijas periods noritēja bez sarežģījumiem. Priekšā vēl atveseļošanās posms un audiologopēda nodarbības balss rehabilitācijai.

Operāciju veica ķirurgu komanda - otolaringologi Elza Rāte, Ingus Vilks, Romāns Dzalbs, plastikas ķirurgs Kristaps Blūms. Otolaringoloģijas rezidenti bija Valērija Serga, Sindija Gūtmane, Karīna Rubule, bet plastikas ķirurģijas rezidente bija Linda Kalniņa. Operāciju māsas bija Anita Innus un Rasma Boldāne. Anestezioloģe bija Tetiana Avčiņņikova, bet anestēziste - Nataļja Matvejeva.

Ik gadu Latvijā tiek diagnosticēti vidēji 20 balsenes vēža pacienti, kuriem būtu nepieciešama šāda veida ķirurģiskā operācija ar balsenes protēzes ievietošanu. Primārie faktori balsenes ļaundabīgiem audzējiem ir ilgstoša tabakas un/vai alkohola lietošana. Arī pasīvā smēķēšana palielina risku saslimt ar balsenes ļaundabīgiem audzējiem. Ķīmisko vielu riska faktors saistās, galvenokārt, ar piesārņojumu darba vietās.

Gan agrīnas, gan vēlīnas stadijas balsenes ļaundabīgu saslimšanu gadījumos izvēles metode ir ķirurģiska ārstēšana, ja pacienta vispārējais stāvoklis to atļauj. Stradiņa slimnīcā pie agrīnām balsenes ļaundabīgu audzēju stadijām ir iespējama lāzerķirurģijas metode, kura tiek veikta ar mikroskopa palīdzību, tādējādi vēl vairāk nodrošinot audzēja radikālu izņemšanu un pacienta dzīves kvalitātes mazāk ietekmējošu manipulāciju. Stradiņa slimnīca ir vienīgā vieta Latvijā, kur šādas operācijas veic ikdienas praksē, līdz ar to ir lielākā pieredze to veikšanā.

Stradiņa slimnīcas otolaringologi pieņem gan valsts, gan maksas pacientus, kā arī tiek nodrošināts zaļais koridors - pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku slimību nepieciešamie valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi diagnozes noteikšanai tiek veikti iespējami ātri, lai nepieciešamības gadījumā uzsāktu savlaicīgu ārstēšanu un sasniegtu labākus ārstēšanas rezultātus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu