Māsas ar pāris dienu starpību piedzīvo sirdstriekas retas diagnozes dēļ

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: chairoij/ Shutterstock

Divas māsas no Kārdifas, Lielbritānijā, kuras piedzīvojušas sirdstriekas vien ar dažu dienu starpību, skaidro, ka būtu jādara vairāk, lai palielinātu izpratni par stāvokli, kas var būt letāls, vēsta BBC.

48 gadus vecajai Rebekai Lūisai tika veikta koronāro artēriju disekcija, ko veic tad, kad koronārās artērijas sieniņā parādās plīsums. Akūtu koronāro sindromu nevar paredzēt vai novērst.

Lielākajā daļā gadījumu tas skar sievietes vecumā no 40–50 gadiem vai sievietes, kurām nesen piedzimis bērns.

Skolotāja Rebeka pērnā gada novembrī vadīja stundu savai klasei, kad sajuta milzīgu spiedienu krūtīs. Skolas direktore aizveda Rebeku uz slimnīcu, kur viņai tika konstatēts infarkts.

Dažas dienas vēlāk pārbaudēs uzrādīja, ka to izraisījis akūtais koronārais sindroms. Tas rodas tad, kad koronārās artērijas iekšējie slāņi atraujas no ārējā slāņa, ierobežojot asins plūsmu. Dažos gadījumos tas var izraisīt sirdslēkmi vai sirdsdarbības apstāšanos.

Simptomi var būt sāpes krūtīs, rokās, kaklā, žoklī, mugurā vai vēderā; reibonis vai reiboņa sajūta, noguruma sajūta vai elpas trūkums, slikta dūša un svīšana.

Nākamajā rītā pēc Rebekas apmeklēšanas slimnīcā, trīs dienas pēc Rebekas lēkmes, sirdstrieku piedzīvoja arī viņas māsa Anharada. Pārbaudes liecināja, ka arī viņai bijis akūts koronārais sindroms.

Anharada tika ārstēta citā slimnīcā, bet tieši Rebeka uzstāja, lai viņa tiek pārbaudīta uz konkrēto sindromu.

Rebeka un Anharada joprojām samierinās ar notikušo.

“Diagnoze ir skārusi visu ģimeni,” sacīja Anharada.

Rebeka sacīja, ka šī pieredze ir sagrāvusi viņas pārliecību, ka sirdstriekas piedzīvo vien cilvēki gados. “Nekad neiedomājos, ka 48 gadu vecumā man būs sirdslēkme.”

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu