VIDEO Pirmais "Oskars" Ukrainas vēsturē. "20 dienas Mariupolē" režisora uzruna aizkustina ļaudis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Svētdien, 10. martā, norisinājās 96. Amerikas Savienoto Valstu Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvas pasniegšanas ceremonija. Balvu par labāko dokumentālo filmu ieguva Ukrainas filma "20 dienas Mariupolē", kas ataino Krievijas nežēlīgo iebrukumu pilsētā. Tas ir pirmais "Oskars" Ukrainas vēsturē. 

Saņemot balvu, režisors, žurnālists Mstislavs Černovs teica emocionālu runu: "Šis ir pirmais "Oskars" Ukrainas vēsturē. Iespējams, es būšu pirmais režisors uz šīs skatuves, kurš teiks: "Kaut es nekad nebūtu uzņēmis šo filmu." Es vēlētos, kaut Krievija nekad nebūtu iebrukusi Ukrainā un tūkstošiem cilvēku netiktu atņemtas dzīvības."

Černovs turpināja savu uzrunu sakot, ka šī filma kalpos kā vēstures liecība.

Intervijā BBC Černovs pauda: "Ir pagājuši teju divi gadi, kopš Mariupole ir okupēta, un katru dienu mēs domājam par to un par citām pilsētām. Filma ataino visas pilsētas, kuras tikušas iznīcinātas. Tas ir atgādinājums pasaulei apstādināt šo iebrukumu."

"Apollo.lv" jau iepriekš vēstīja, ka "Oskara" balvu ceremonijā šogad lielākos uzvaras laurus plūkusi filma "Oppenheimer" ("Openheimers").

Kristofera Nolana filma, kas stāsta par atombumbas izgudrotāju Robertu Openheimeru, saņēma septiņus "Oskarus", tai skaitā kategorijā "labākā filma" un "labākais režisors".

Kategorijā "labākā filma" "Oppenheimer" pārspēja deviņas kinolentes: "Barbie" ("Bārbija"), "American Fiction", "Anatomy of a Fall" ("Kritiena anatomija"), "The Holdovers" ("Aizkavēšanās), "Killers of the Flower Moon" ("Ziedu mēness slepkavas"), "Maestro", "Past Lives" ("Pagājušās dzīves"), "Poor Things"("Nabaga radības") un "The Zone of Interest".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu