Vai Mūzikas akadēmijas rektors zināja par seksuālās uzmākšanās gadījumiem? "Kultūršoka" žurnāliste atklāj savu pieredzi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

"Man ir pamats domāt, ka Guntars Prānis atsevišķus gadījumus ir zinājis vairāku gadu garumā," portālā LSM.lv raksta LTV kultūras žurnāliste Anete Ašmane-Vilsone. Tieši viņa kopā ar raidījuma "Kultūršoks" kolēģiem veidoja tiešām šokējošo raidījumu par ilgstošiem seksuālās uzmākšanās gadījumiem studentēm Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Anete Ašmane-Vilsone atklāj savu personisko pieredzi, studējot Mūzikas akadēmijā: "Pirms septiņiem gadiem es kā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studente ziņoju savas augstskolas Ētikas komisijai par seksuālu uzmākšanos, ko piedzīvoju no pedagoga. Toreiz process beidzās ar slēdzienu, ka tam nav pierādījumu. Es pabeidzu studijas, aizgāju no akadēmijas un dzīvoju tālāk. Līdz 2024. gada februārim, kad manās rokās nonāca rektora izdotais rīkojums par JVLMA darbinieku uzvedības noteikumiem. Un informācija, ka studentu anonīmajās aptaujās atkal parādās tas pats pedagogs, kurš uzmācās man. Es sapratu, ka mainījies nav nekas."

Sākot darbu pie “Kultūršoka” raidījuma, Anete Ašmane-Vilsone saņēmusi negaidīti lielu atbalstu no studentēm un dažiem pasniedzējiem – telefona zvani, pieredzes stāsti. Žurnāliste raksta: "Visi mani "šāvieni tumsā" rezultējās ar jaunas informācijas ieguvi – par konkrētiem gadījumiem, par nepieņemamām situācijām, par sava veida "sistēmu", ko izveidojis viens no mācībspēkiem, kas emocionālas un seksuālas vardarbības manipulatīvajā aplī ievelk studentes, par citiem pedagogiem, kas lielākā vai mazākā mērā rīkojas neētiski, izmantojot savu varas pozīciju, par meiteņu bailēm runāt, lai tas neietekmētu viņu karjeru nākotnē."

Ir viens svarīgs jautājums, ko žurnālistei, bijušajai JVLMA studentei, gribētos uzdot JVLMA rektoram Guntaram Prānim: vai viņš to visu zināja?

Anete Ašmane-Vilsone raksta: "Jā, man ir pamats domāt, ka Guntars Prānis atsevišķus gadījumus ir zinājis vairāku gadu garumā."

Žurnāliste stāsta: "Raidījumā viena no studentēm liecina: "Kad situācija saasinājās, pasliktinājās un es jutos absolūti bezpalīdzīga un bezspēcīga, es vērsos pie akadēmijas rektora, lai diskrēti izstāstītu situāciju, lai lūgtu palīdzību un situācijas risinājumu. Jāatzīmē, ka manai situācijai daļējs risinājums tika rasts, bet tas neliedz šodien tādiem stāstiem turpināties. Tāpēc es nejutos pasargāta ne tad, ne tagad."

Vēl vienas Mūzikas akadēmijas absolventes liecība bija pārāk personiska, lai to atspoguļotu raidījumā, bet arī tur ir šādi vārdi: "Par šo runāju ar Prāni. Viņš teica, ka saprot, bet rīcība nesekoja." Arī viena no manis satiktajām pasniedzējām teica, ka rektoru informējusi, bet atbilde bijusi: "Tu neesi pirmā, kas man to saka." Vai visi šie cilvēki apzināti un tīši melo? Rektors atteicās no iespējas atbildēt arī uz šo jautājumu."

No intervijas kameras priekšā Guntars Prānis ir atteicies, arī viņa atbildes uz raidījuma "Kultūršoks" rakstveida jautājumiem no žurnālistiem ir nepilnīgas. Tiesa, 9. martā JVLMA nākusi klajā ar rektora paziņojumu, kurā teikts, ka jebkuros apstākļos un situācijā Mūzikas akadēmija un tās rektors ir pret neētisku rīcību, pret diskrimināciju, pret jebkādu seksuālu varmācību.

"Mēs kategoriski iestājamies pret to un darīsim visu, kas ir mācību iestādes un manā kā rektora kompetencē, lai par šo nebūtu ne mazākās aizdomu ēnas, lai mūsu audzēkņiem tiktu sniegts viss nepieciešamais atbalsts un nerastos nekāda veida apdraudējumi un lai mūsu studiju process būtu profesionāls un visaugstākās kvalitātes," paziņojumā norādījis Guntars Prānis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu