VIDEO Seksuālas uzmākšanās skandāls JVLMA: ziņots par līdzīgiem gadījumiem citās augstskolās, LSA aicina neklusēt (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Foto: Ieva Čīka/LETA

Atsaucoties uz skaļi izskanējušām ziņām par pasniedzēju seksuālu uzmākšanos studentēm Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā (JVLMA), Latvijas Studentu apvienība (LSA) izveidojusi iespēju anonīmi ziņot par pārkāpumiem augstākās izglītības iestādēs. Tajās atklājies, ka līdzīgi gadījumi pieredzēti arī citās augstskolās, LSA pārstāve atklājusi "TV3 Ziņām". 

Pēc JVLMA studenšu liecību nākšanas gaismā situācijas skaidrošanā un risināšanā iesaistījusies gan akadēmija, gan Kultūras ministrija. Pēc abu institūciju kopīgām sapulcēm no mācībspēku loka atstādināts viens pasniedzējs, bet cits saņēmis disciplinārsodu.

LSA prezidente sarunā ar "TV3 Ziņas" žurnālistiem komentējusi, ka apvienības mājas lapā izveidota sadaļa, kurā studenti var ziņot par pārkāpumiem savās izglītības iestādēs.

Anketas atbildēs atklājies, ka līdzīga nepieņemama rīcība varētu sniegties tālāk par JVLMA telpām.

"Mēs esam šausmās par to, kas noticis Mūzikas akadēmijā. Mūsuprāt, kas tāds 2024. gadā ir nepieļaujams akadēmiskajā vidē, kur studentiem būtu jājūtas droši.

Bet, jā, esam saņēmuši arī signālus, ka varbūt ne tik smagā veidā, bet šāda veida darbības pieredzētas arī citās augstskolās," raidījumam stāsta LSA prezidente Liene Levada.

Protams, šobrīd netiek atklātas ne mācību iestādes, ne pasniedzēju vārdi, bet jebkurš studējošais ir aicināts par pieredzētajiem pārkāpumiem ziņot LSA mājas lapas sadaļā "Vajag palīdzību!", kur norādīts:

"Pārkāpumu raksturo neētiska rīcība, kuras rezultātā cietušais tiek diskriminēts, fiziski aizskarts vai citādi tiek pazemots, kā rezultātā nejūtas droši studiju vidē, kā arī tāda rīcība studiju procesā no augstskolas vai personāla, kas neatbilst normatīvajiem aktiem."

Līdzīgu soli drīzumā spers Latvijas Mākslas akadēmija (LMA), arī sniedzot studentiem iespēju ziņot par pārkāpumiem. LMA pirms dažiem gadiem jau risināta situācija, kurā pasniedzējs pārkāpis robežas darbā ar studentiem.

"Šajā gadījumā tas nebija saistīts ar seksuāla rakstura procesiem. Mēs reaģējam uzreiz, un arī aicinu studentus vērsties pie vadības jebkādu šādu problemātisku situāciju gadījumā," žurnālistiem komentē LMA prorektore Antra Priede.

VIDEO: Raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu