Medijs: ASV sāk gatavoties iespējamajam karam ar Krieviju un Ķīnu Arktikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV armija Aļaskā.
ASV armija Aļaskā. Foto: AP/Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) armija sākusi gatavošanos iespējamajam karam ar Krieviju un Ķīnu Arktikā. Februārī Aļaskā notikušas vērienīgas mācības, kas ilga divas nedēļas, ziņo ASV medijs "Business Insider".

Mācībās piedalījās vairāk nekā 8000 ASV 11. gaisa desanta divīzijas kareivji, kā arī pārstāvji no ASV starptautiskajiem sabiedrotajiem. Tajās tika apspriesta kaujas gatavības atjaunošana ekstremālos apstākļos. 

2023. gada rudenī ASV prezidenta Džo Baidena administrācija publicēja Arktikas reģiona stratēģijas realizēšanas plānu. Tajā uzsvērts, ka ASV intereses Arktikas reģionā ietver vairākus aspektus, sākot ar nacionālo aizsardzību un iekšējo drošību un beidzot ar zinātnisko un komerciālo darbību.

Šī stratēģija paredzēta līdz 2023. gadam.

ASV kongresmeņi iepriekš teikuši, ka Arktika var kļūt par ASV un Krievijas militārā konflikta centru. Tikmēr NATO iepriekš bažījusies par Krievijas un Ķīnas saikņu stiprināšanos Arktikā.

Savukārt Krievijas diktators un kara noziedznieks Vladimirs Putins 2023. gada gada beigās paziņoja, ka ietekmes palielināšana Arktikā esot viena no Krievijas prioritātēm. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu