Upīte: Divas reizes šosezon gandrīz jau krāmēju koferus, lai brauktu mājās (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālās kamaniņu sporta izlases dalībniece Anda Upīte.
Latvijas Nacionālās kamaniņu sporta izlases dalībniece Anda Upīte. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas kamaniņu braucēja Anda Upīte, kura startē divniekos, šosezon trīs reizes mainīja pārinieces un divreiz bija tuvu sezonas beigšanai.

Otrajā posmā Kanādas trasē Vistlerā traumu, kas beidzās ar izlaistu visu sezonu, guva Upītes pāriniece Sanija Ozoliņa, tad divus posmus Upīte aizvadīja ar Zani Kalumu, trīs posmus - ar Kitiju Bogdanovu, bet pēdējos divus - atkal ar Kalumu.

"Divas reizes šosezon gandrīz jau krāmēju koferus, lai brauktu mājās, jo domāju, ka sezona beidzas," saka kamaniņu braucēja. "Tad Kaluma nāca talkā, un tad - arī Kitija Bogdanova, un man ir neizmērojama pateicība šīm meitenēm."

Protams, ar katru pārinieci braukšana ir savādāka, un paiet nedēļa vai divas, "kamēr saproti, kas notiek un kā jābrauc, lai sasniegtu labāku rezultātu", stāsta sportiste.

Viņa bilst, ka šādas pārinieču maiņas gan ierobežo jaunas tehnikas izmēģināšanu, tomēr "ar visām meitenēm ir bijuši labi braucieni", kaut gan sadarbība vēl nebija izveidojusies līdz galam.

"Vasaras beigās guvu ceļgala traumu, man veica operāciju, un vēl septembra sākumā nemaz nezināju, vai šajā sezonā vispār varēšu braukt vieniniekos, nemaz nerunājot par divnieku," saka Kaluma, kura sezonu pabeidza gan kopā ar Upīti divniekos, gan startējot vieniniekos.

"Tas bija ļoti spontāni. Esmu priecīga, ka esmu labi rehabilitējusies, atgriezusies trasē un šosezon varēju sevi parādīt no labās puses," viņa saka par aizvadīto sezonu, piebilstot, ka visu līdzšinējo sportistes dzīvi bija trenējusies braukt ar vieninieku kamanām.

Tāpēc tad, kad viņa ar Upīti nonāca pie secinājuma, ka kopā varētu braukt divniekā, viņa vieninieku likt malā negribēja, jo tam bija gatavojusies visu karjeru. Tika izlemts braukt gan vieniniekos, gan divniekos.

"Treneri mani atbalstīja, un uzskatu, ka esmu izdarījusi visu, ko varēju. Esmu ļoti priecīga, ka viss ir izvērties tā, kā ir," viņa vērtē aizvadīto sezonu.

Pasaules čempionātā Altenbergā izvēle krita par labu divniekiem. Lai arī iekšējā atlasē pirms sacensībām vieniniekos tika pārspēta Frančeska Bona un tika nopelnīta vieta vieninieku sacensībās, 19 gadus vecā sportiste deva priekšroku divniekiem, kas atmaksājās ar trijām medaļām pasaules čempionātā - otro vietu divnieku sacensībās un sprintā un trešo - komandu stafetē.

"Iepriekš es teicu, ka nekad nevarētu braukt divniekā, bet šobrīd mēs esam pasaules vicečempiones," saka Kaluma, piebilstot, ka, ja šobrīd būtu jāizvēlas starp vieninieku un divnieku sacensībām, viņa to nevarētu izdarīt. Tāpēc startē abos.

"Tas, ka Zane brauc gan vieniniekos, gan divniekos, ir papildu stress, jo jūtu viņai līdzi katrā braucienā. Un saprotu, ja viņai nesanāk vieniniekos, tas atspēlēsies arī divniekos," par pārinieces startiem saka Upīte, kura atbalsta Kalumu, jo zina, ka viņai vieninieks palīdz startiem divniekos, un otrādi.

"Parasti es treniņus jaunā trasē sāku vieniniekā, jo man tas palīdz sajust trasi un daudz labāk saprast virāžu lielumus," stāsta Kaluma, pēc tam divniekos ar pārinieci apmainoties domām par trases izbraukšanas līnijām.

Šīs sezonas jauninājums bija sieviešu divnieku pievienošana komandu stafetei.

"Pirmajā kopīgajā stafetē Vinterbergā uzkāpām uz starta un tur arī palikām, jo Kristeram Aparjodam neizdevās brauciens. Tas bija lielākais stress. Pasaules čempionātā tā bija jau otrā reize, un bija pierasts," par jaunajiem pienākumiem šosezon saka Upīte.

Vērtējot sezonu, Kaluma bilst, ka bez panākumiem divnieku sacensībās viņai arī vieniniekā ir izdevies "soli pa solītim sevi pierādīt".

"Ņemot vērā situāciju un visu notikušo, es laikam neko labāku nevarēju gaidīt," apmierināta par sezonā sasniegto ir arī Upīte.

Pirmoreiz abas sportistes gan kopā nobrauca jau pirms diviem gadiem Latvijas čempionātā, kad Ozoliņa bija saslimusi.

"Vienu nedēļas nogali nobraucām kopā, un mums tur ļoti labi gāja," atceras Upīte.

Toreiz, junioru sacensībās puišiem braucot kopā ar meitenēm, Upīte un Kaluma izcīnīja otro vietu aiz divnieka Kaspars Rinks/Vitālijs Jegorovs, bet vieniniekos junioru grupā Kaluma izcīnīja uzvaru.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu