Skandalozo krievu daiļslidotāju Vaļijevu divu gadu laikā "piepumpēja" ar gandrīz 60 dažādām vielām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kamila Vaļijeva
Kamila Vaļijeva Foto: AFP / Scanpix

Bēdīgi slavenajai krievu daiļslidotājai Kamilai Vaļijevai divu gadu laikā esot doti teju 60 dažādi medikamenti un uztura bagātinātāji, vēsta BBC.

Vaļijeva savas karjeras virsotnes sasniedza, trenējoties pie skandalozas Eteri Tutberidzes. Par despotiskās krievu treneres metodēm dzirdēti visdažādākie šausmu stāsti. Piemēram, pusaugu meiteņu piebarošana ar vielām, kuras aiztur pubertāti.

Starptautiskā Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) nākusi klajā ar ziņojumu par Vaļijevas antidopinga analīzēs atrasto vielu skaitu.

Tiek ziņots, ka laika periodā no 2020. gada janvāra, kad sportistei bija vien 13 gadu, līdz pat 2021. gada decembrim viņa uzņēmusi kopumā 56 dažādus medikamentus un uztura bagātinātājus.

Neviena no minētajām vielām gan nav iekļauta Starptautiskās Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā.

Vaļijevai šā gada sākumā tika piespriesta četru gadu diskvalifikācija, jo 2022. gada olimpisko spēļu laikā viņas organismā tika atrasta neatļautas vielas klātbūtne.

Krievu sportistes diskvalifikācija daiļslidošanas sabiedrībā ir izsaukusi plašu rezonansi. Lai gan Vaļijeva tika pieķerta dopinga lietošanā, viņa tolaik bija vēl tikai pusaudze, kurai apkārt bija komanda ar pieaugušajiem. WADA valdes priekšsēdētājs Treviss Taigarts sarunā ar BBC pauda sašutumu, ka galu galā sodu saņēma tikai pati sportiste.

"Tas ir pretīgi. Ja cilvēki, kuri viņai bija apkārt, pārkāpa noteikumus, tad sodu jāsaņem arī viņiem. Viņa saņēma četru gadu diskvalifikāciju, kas ir bargs sods. Bet viņai tomēr bija pozitīvs dopinga tests. Bet pie atbildības bija jāsauc arī cilvēkus, kuriem bija jāzina par šo dopinga lietošanu," sacīja Taigarts.

Krievija 2022. gada olimpisko spēļu daiļslidošanas komandu sacensībās izcīnīja zeltu. Vaļijevas diskvalifikācijas dēļ komandai tika atņemti viņas izcīnītie punkti. Tas gan netraucēja Krievijas komandai izcīnīt bronzas godalgu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu