"Cik jums ir bijuši?" Raidījums "Kultūršoks" atklāj sarakstes fragmentus starp JVLMA pasniedzēju un studenti (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Foto: Krists Spruksts/LETA

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākuši sarakstes fragmenti starp Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) pasniedzēju un kādu studenti.

Jau ziņots, ka raidījuma "Kultūršoks" rīcībā bija nonākušas vairāku JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Piektdien raidījums publicējis fragmentus no sarakstes starp JVLMA pasniedzēju un studenti.

Zemāk lasāms viens no publicētajiem fragmentiem.

Sarakste notikusi īsi pirms pusnakts.

Raidījums uzsver, ka studente atbild un sarunu turpina, jo zina, ka minētā sarakste var būt pierādījums.

Pasniedzējs: Cik jums ir bijuši?

Studente: Vīrieši?

Pasniedzējs: Jā.

Studente: Jūs domājiet nopietnas attiecības, sekss vai skūpsti?

Pasniedzējs: Sekss.

Studente: Nepateikšu precīzi. Bet vismaz 10 partneri bijuši.

Pasniedzējs: Jauki.

Studente: Kāpēc?

Pasniedzējs: Pieredzīte.

Studente raidījumam "Kultūršoks" plašāk pastāsta, ko rakstījusi liecībā. 

Pasniedzējs viņai regulāri sūtījis līdzīga satura ziņas vairāku gadu garumā. Viņa bija tā, kura ekrānuzņēmumus no sarakstes janvārī iesniedza Mūzikas akadēmijas Ētikas komisijai:

"Es būtu iesniegumu rakstījusi agrāk, bet nezināju, vai man vēl būs kāds studiju kurss pie viņa vai ne. Es biju maksas studente, un man bija bail pazaudēt iespēju tikt budžetā, jo zinu, cik mani vecāki daudzus gadus nemitīgi strādāja un krāja naudiņu, lai es varētu šeit mācīties.

Tiku budžetā. Sapratu, ka jāsāk satraukties par karjeras iespējām, tāpēc turpināju nevienam neko neteikt. Nolēmu rakstīt iesniegumu, jo mani pamudināja mana pasniedzēja rīkoties nekavējoties tāpēc, ka tādu situāciju var piedzīvot arī kāds cits," "Kultūršokam" pastāsta studente.

Citus sarakstes fragmentus un plašāku informāciju var lasīt un noskatīties "Kultūršoka" publicētajā ierakstā portālā "Lsm.lv".

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Kopš raidījumā atklātā par iespējamu seksuālu uzmākšanos JVLMA cilvēki sociālajos tīklos dalās ar dažādām pieredzēm. Izskanējušas sūdzības arī par Latvijas Mākslas akadēmijas docenta Andreja Ameļkoviča iespējamu uzmākšanos studentēm.

Vairums Latvijas augstskolu aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka tās nav saņēmušas informāciju par iespējamu pasniedzēju nevēlamu uzvedību, tostarp seksuālu uzmākšanos studentiem.

Nedz oficiālu, nedz neoficiālu informāciju par iespējamiem uzmākšanās gadījumiem nav saņēmusi Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, Vidzemes Augstskola, Daugavpils Universitāte, Ventspils augstskola.

No aptaujātajām augstskolām tikai Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) atklāja, ka pārtrauktas darba attiecības ar viesdocētāju, kas arī pēc sākotnējām studējošo sūdzībām nodarbībās turpinājis izteikt seksistiska rakstura piezīmes. Citus ziņojumus par pasniedzēju seksuālu uzmākšanos vai vardarbības izpausmēm nedz LKA vadība, nedz Ētikas komisija saņēmusi.

Arī vairāku Latvijas augstskolu studējošo pašpārvaldes iepriekš aģentūrai LETA apliecināja, ka nav saņēmušas ziņas no studentiem par pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu