Aptauja: liela daļa Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju gribētu samazināt atbalstu Ukrainai (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pie Latvijas Kara muzeja apskatāms viens no akcijā  "Twitter konvojs" ziedotajiem apvidus auto "Orļiks", ko Ukrainas bruņoto spēku karavīri izmantojuši, lai uzvarētu kaujas pret Krievijas okupācijas spēkiem.
Pie Latvijas Kara muzeja apskatāms viens no akcijā "Twitter konvojs" ziedotajiem apvidus auto "Orļiks", ko Ukrainas bruņoto spēku karavīri izmantojuši, lai uzvarētu kaujas pret Krievijas okupācijas spēkiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas palīdzība Ukrainai jāsaglabā esošā līmenī vai jāpalielina. Liela daļa krievvalodīgo iedzīvotāju gan izceļas ar viedokli, ka atbalstu Ukrainai vajadzētu samazināt, liecina pētījumu centra "Norstat" sadarbībā ar sabiedrisko mediju portālu LSM.lv veiktā aptauja. 

Aptaujas dati liecina, ka 32% respondentu ieskatā Latvijas atbalsts Ukrainai jāsaglabā esošā līmenī, savukārt 20% respondentu to vēlas palielināt. 

Savukārt gandrīz trešdaļa respondentu domā, ka Latvijas atbalstu Ukrainai vajadzētu samazināt. Šāds uzskats daudz biežāk izplatīts krievvalodīgo iedzīvotāju vidū. Tikai 4% krievu uzskata, ka Latvijas palīdzību Ukrainai vajadzētu palielināt.

41% krievu un 44% krievvalodīgo uzskata, ka atbalstu Ukrainai vajadzētu ievērojami samazināt. Tam, ka Latvijas atbalstu Ukrainai vajadzētu samazināt, piekrīt vairāk nekā puse aptaujāto Latvijas krievu (53%) un krievvalodīgo (55%).

Sabiedrības integrācijas pētnieks Deniss Hanovs to daļēji skaidro ar politiķu neveiksmīgo komunikāciju, jo atbalsts Ukrainai nereti tiek pausts kopā ar saukļiem, ko var uztvert arī kā vēršanos pret vietējiem krieviem.

Hanovs atzina, ka Latvijas krievu vidū ir izteikta viedokļu polarizācija. Tāpat Krievijas asiņainais karš Ukrainā licis arī Latvijas krieviem pārskatīt savu identitāti, kas ir ļoti sāpīgs process. 

Latvijas sabiedrībā kopumā atbalsts Ukrainai paliek ļoti augsts. 

Aptauja tika veikta no 27. februāra līdz 6. martam, tajā piedalījās 1011 respondentu. Šie dati ir reprezentatīvi Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kas vismaz reizi nedēļā lieto internetu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu