"Vitamīnu īsti tur nav!" Uztura speciāliste atspēko runas par bērzu sulu veselīgumu (2)

Apollo.lv
Foto: Balakleypb/ Sutterstock

Pienākot pavasarim, klāt arī sulu tecināšanas laiks. Līdz šim par bērzu un kļavu sulu labajām īpašībām dzirdēts un lasīts daudz – tajās esot vērtīgas vielas, vitamīni, pat stimulējot imūnsistēmas darbību. Raidījums “360TV ZIŅneši” centās saprast – tā ir patiesība vai tomēr mēs sevi mānām un maldīgi ticam bērzu un kļavu sulu spējām?

Valsts zinātniskā institūta laboratorijā “BIOR” iespējams noteikt, cik tieši daudz bērza sulā ir minerālvielu, vitamīnu un citu elementu. Visbiežāk cilvēki uz šo valsts laboratoriju nes pārbaudīt, vai dzeramajā ūdenī nav kas kaitīgs, aizdomu gadījumā par ko sliktu te nes pārbaudīt arī pārtikas produktus. Šādi testi izmaksā no 25 eiro.

Bet kas tad ir šo sulu sastāvā? Salīdzinot ar ūdeni, tajās ir nedaudz vairāk atsevišķu minerālvielu, bet to apjomi neesot vērā ņemami. Bērzu sulā atrod arī mikroorganismus un bioloģiski aktīvas vielas, kas potenciāli varētu labvēlīgi ietekmēt gremošanas sistēmu un darboties kā antioksidanti.

Inese Siksna, “BIOR” pētniece un uztura speciāliste atklāj: “Sulās ir bioloģiski aktīvi savienojumi, kas var iedarboties dažādos veidos, bet tie daudzumi ir niecīgi. Ja mēs skatāmies uz minerālvielām, kuras mums arī vajag, tad varam salīdzināt ar akas ūdeni - bērzu sulās ir mazliet vairāk kālija un mangāna, bet tie ir niecīgos daudzumos. Nav tā, ka mēs, dzerot bērzu sulas, uzreiz atrisināsim visas savas problēmas.”

Viņa piebilda, ka vitamīnu bērzu sulās īsti nav, esot tikai minerālvielas, bet tas neesot nekas tāds, bez kā nevarētu iztikt.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu