No 1. aprīļa Vācijā tiks daļēji legalizēta marihuāna

LETA
Papildināts 19:37, 22. marts, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: hanohiki/Shutterstock

Vācijas likumprojekts par daļēju marihuānas legalizāciju piektdien pārvarējis pēdējo šķērsli un stāsies spēkā 1.aprīlī.

Parlamenta augšpalāta Bundesrāts izšķīrās nelikt šķēršļus apakšpalātas - Bundestāga - februārī apstiprinātajam likumam.

Pēc gadiem ilgas neveiksmīgas marihuānas politikas, kas novedusi pie nevajadzīgas cilvēku bojāejas un augoša melnā tirgus, jaunā likuma mērķis ir aizvērt šo Pandoras lādi, norādīja Vācijas veselības ministrs Karls Lauterbahs.

Likums paredz, ka no 1.aprīļa pieaugušajiem būs tiesības mājas glabāt 50 gramus marihuānas personīgai lietošanai, bet ārpus mājām pie viņiem varēs atrasties 25 grami "zālītes". Viņiem būs arī tiesībās mājās audzēt līdz trijiem kaņepju stādiem.

Savukārt no 1.jūlija tā dēvētajiem marihuānas klubiem būs tiesības kolektīvi audzēt kaņepes nekomerciāliem nolūkiem.

Marihuānas smēķēšana tomēr būs aizliegta tādās publiskās vietās kā skolas un sporta zāles, kā arī 100 metru rādiusā ap šādiem objektiem.

Lai likumprojekts varētu stāties spēkā, tam formāli nebija nepieciešama apstiprināšana Bundesrātā, taču parlamenta augšpalāta varēja lemt par saskaņošanas komitejas izveidi, kas ievilcinātu šo procesu.

Tomēr, neskatoties uz dažiem iebildumiem, Bundesrātā, kurā pārstāvētas federālās zemes, nebija pietiekami daudz balsu, lai likumprojektu nodotu saskaņošanas komitejai. Šo soli Bundesrātā atbalstīja tikai četras no 16 federālajām zemēm.

Lai izvairītos no balsojuma Bundesrātā, valdība ir apsolījusi vēlāk izdarīt likumā zināmus grozījumus, ņemot vērā tā darbības rezultātus.

Sākotnējais likuma novērtējums gaidāms ne vēlāk kā pēc 18 mēnešiem pēc tā spēkā stāšanās. Cita starpā tiks vērtēta tā ietekme uz bērnu un jauniešu aizsardzību.

Vācijas policistu arodbiedrība GdP no jaunā likuma sagaida grūtības, konfliktus ar pilsoņiem un lielāku slodzi policistiem.

"Federālās zemes ir palaidušas garām iespēju izmantot politisko veselo saprātu, ņemot vērā daudzos neatbildētos jautājumus," šodien paziņoja GdP federālā priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Poics.

"Policija, muita, tiesu iestādes un jauniešu labklājības dienesti tagad saskarsies ar nevajadzīgām problēmām," viņš piebilda. Poics prognozēja, ka, sākot no pirmdienas, policistiem nāksies saskarties ar daudzām konflikta situācijām saskarsmē ar pilsoņiem, jo vēl arvien ir daudz neskaidrību.

GdP vēlējās, lai Bundesrāts nodod likumu saskaņošanas komitejai.

Lauterbahs pēc balsojuma Bundesrātā sacīja, ka pēdējo desmit gadu politika attiecībā uz marihuānu ir cietusi neveiksmi. Bērnu un jauniešu vidū marihuānas lietošana ir divkāršojusies, divreiz pieaudzis ar narkotikām saistīto nāves gadījumu skaits un palielinājies melnais tirgus. "Tā turpināties nevarēja," uzsvēra ministrs, piebilstot, kas pats gadiem ilgi arī iebildis pret marihuānas legalizāciju.

Ministrs sagaida, ka pēc jaunā likuma spēkā stāšanās melno tirgu izdosies samazināt par 75%.

Viņš atzina, ka Saksijas un Bavārijas zemju politiķi brīdinājuši, ka marihuānas legalizācija atvērs Pandoras lādi, taču norādīja, ka šī lāde jau ir plaši atvērta, un valdība ar jauno likumu mēģina to aizvērt.

Vācija kļuvusi par trešo Eiropas Savienības (ES) valsti, kas legalizējusi marihuānu personīgai lietošanai. Šādu soli spērušas arī Malta un Luksemburga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu