Paziņots Eiropas Gada koks. Atvēlēta vieta arī Latvijas Kaņepju ozolam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: European Tree of The Year/'Facebook"

Izziņoti konkursa "Eiropas Gada koks" rezultāti – konkursā triumfējis dižskābardis "Dārza sirds" no Polijas pilsētas Ņemčas ar 39 158 balsīm. Desmitniekā iekļuvis arī Latvijas Kaņepju ozols, kam atvēlēta devītā vieta. 

Konkursā otro vietu ieguva vēl viens dižskābardis – "Šņukstošais dižskābardis" no Francijas pilsētas Normandijas. Savukārt godpilnā trešā vieta tika vairākus gadsmitus vecajam olīvkokam "Tūkstoš gadus vecais Luras olīvkoks" no Sardīnijas Itālijā. 

Uzvarētājs "Dārza sirds" ir trešais Polijas koks pēc kārtas, kas uzvarējis konkursā. Tas aug Ņemčas pilsētas parkā un izceļas ar biezu, neierastas formas stumbru, izretinātiem zariem un violetām lapām. 

Savukārt Kaņepju dižozols, kas 2023. gadā tika atzīts par Gada koku Latvijā, ir otrais dižākais ozols Latvijā un Baltijā. Kopš 1997. gada tas iekļauts aizsargājamo dabas pieminekļu sarakstā, bet 1994. gadā arī arheoloģijas pieminekļu sarakstā. 

Foto: European Tree of The Year/'Facebook"

Dižozols atrodas pie "Kaņepju" mājām Jērcēnu pagastā. Tā stumbru agrāk sašķēlis zibens, koka vidū ir liels dobums ar trim ieejām – lielajā var ieiet no ziemeļiem, bet dienvidos un pret debesīm ir pa vienai mazai spraugai. 

Konkursā "Eiropas Gada koks 2024" kopā iesniegtas 174 112 derīgas balsis. Balvu pasniegšanas ceremonija tika aizvadīta 20. martā, Jehudi Mehunina amfiteātrī Eiropas Parlamentā. 

Konkursu "Eiropas Gada koks Latvijā" organizē Latvijas Mežu sertifikācijas padome un Latvijas Meža īpašnieku biedrība. Tā mērķi ir veicināt iedzīvotāju interesi iesaistīties vietējā vides un kultūras mantojuma izzināšanā un sagatavošanā un iepazīstināt plašāku sabiedrību, tostarp arī ārpus Latvijas, ar kokiem ar interesantu vēsturi, kā arī vietējām un Eiropas kultūras vērtībām.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu