Sāk pilnā apmērā kompensēt zāles miastēnijas pacientiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zāles. Ilustratīvs foto.
Zāles. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

No aprīļa pacientiem ar miastēnijas diagnozi medikamenti tiks kompensēti 100% apmērā, paredz valdībā apstiprinātie grozījumi Ministra kabineta noteikumos par kompensējamo medikamentu apmaksu.

Miastēnija ir reta, hroniska, autoimūna neiromuskulārā slimība, kurai raksturīgs dažādu muskuļu grupu vājums. Slimība būtiski samazina pacientu dzīves kvalitāti, smagākos gadījumos vājums skar arī elpošanas muskulatūru, un pacients faktiski nespēj pats elpot - bez hospitalizācijas un intensīvās terapijas iestājas nāve.

Tāpat no šodienas tiek atvieglota ģenērisko, biolīdzīgo zāļu iekļaušana Kompensējamo zāļu sarakstā un pārskatīti individuālās zāļu kompensēšanas nosacījumi, paplašinot iespēju pacientiem individuāli saņemt zāļu kompensāciju.

Izmaiņas nosaka, ka gadījumos, ja kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles konkrētam pacientam nav efektīvas vai ir kontrindicētas, tad pacients varēs saņemt citas zāles attiecīgajai diagnozei, līdzvērtīgās izmaksās, bet ne vairāk kā līdz 14 228,72 eiro gadā.

Lai atvieglotu pacientiem iespēju saņemt kompensējamās zāles, definēti gadījumi, kad piemērojama vienkāršota šo zāļu iekļaušanas procedūra kompensējamo zāļu sarakstā, neprasot Zāļu valsts aģentūras atzinumu ar zāļu izmaksu efektivitātes vērtējumu. Līdz ar to Nacionālajam veselības dienestam tiek dota iespēja pēc savas iniciatīvas iekļaut medikamentus Kompensējamo zāļu sarakstā. Grozījumi arī nodrošina elastīgāku pieeju kompensējamo zāļu izsniegšanai aptiekā.

Savukārt no 1.jūlija medikamentiem, kuriem noteikts 50% kompensācijas apmērs, to paaugstinās līdz 75%. Plānots, ka tas ļaus samazināt personīgos izdevumus par zālēm vairāk nekā 205 000 pacientu.

Kompensējamo zāļu saraksts pacientam daļēji vai pilnībā sedz izdevumus par medikamentiem vai medicīniskajām ierīcēm. Kompensācijas kārtībā ietverto pasākumu mērķis ir nodrošināt atbalstu iespējami plašākam pacientu lokam, kā arī panākt kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču iespējami zemāko cenu.

LETA jau rakstīja, ka Veselības ministrija strādā pie pasākumiem zāļu pieejamības uzlabošanai, atbilstoši plānam par zāļu cenu samazināšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu