Kampaņā centīsies mazināt sociālās atstumtības risku bērniem un jauniešiem ar garīga rakstura un kustību traucējumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Martā sākta sociālā kampaņa "(Iz)dari labāko!", kuras mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu ar garīga rakstura un kustību traucējumiem integrāciju sabiedrībā, vienlaikus vēršot sabiedrības uzmanību uz viņu problēmām un vajadzībām, informēja kampaņas sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Kurme.

Kampaņas rīkotāju rīcībā esošie dati liecina, ka 2022.gadā pavisam kopumā Latvijā reģistrēti 9057 bērni ar invaliditāti jeb 25 personas uz katriem 1000 iedzīvotājiem.

Jaunākie Eiropas Komisijas dati liecina, ka 2020.gadā Latvijā bez darba bija 17,7% personu ar invaliditāti salīdzinājumā ar 8,6% personu bez invaliditātes, kas noved pie personu ar invaliditāti finansiālās autonomijas trūkuma, norāda kampaņas vadītāja Polina Popova.

Viņa norāda, ka personas ar invaliditāti, īpaši arī bērni un jaunieši, ir pakļauti lielākam vardarbības un ļaunprātīgas izmantošanas riskam gan mājās, gan aprūpes iestādēs - 17% personu ir piedzīvojušas vardarbību salīdzinājumā ar 8% personu bez invaliditātes.

"Būtiska problēma jauniešiem ar invaliditāti ir izglītība. Daudzi apmeklē speciālās skolas un saskaras ar grūtībām mācīties parastā izglītības iestādē. Tikai 29% iegūst augstāko izglītību (pēcvidusskolas izglītību) salīdzinājumā ar 44% personu bez invaliditātes," uzsver sociālās kampaņas vadītāja.

Kampaņas laikā medijos un sociālajos tīklos tiks sniegta informācija par bērnu un jauniešu ar garīgiem un kustību traucējumiem sociālās atstumtības riskiem, biedrībām, kas pārstāv šo sabiedrības grupu, kā arī tām nepieciešamo atbalstu. Kampaņā iniciatīvas grupa vāks ziedojumus augstākminēto biedrību atbalstam, savukārt 1.maijā "Ghetto Games" mājvietā Grīziņkalnā tiks organizēts vienots saliedēšanās un atbalsta pasākums bērniem un jauniešiem ar garīgiem un kustību traucējumiem, lai radītu satikšanās prieku viņiem īpaši veidotās sporta spēlēs.

Vēl pasākumā notiks paneļdiskusija, kurā piedalīsies gan biedrību vadītāji, gan valsts iestāžu pārstāvji, runājot par jautājumiem, kas saistīti ar bērnu un jauniešu ar garīgiem un kustību traucējumiem dzīves kvalitātes uzlabošanu.

Sociālā kampaņa "(Iz)dari labāko!" norisinās līdz 20.maijam. To organizē sabiedrības iniciatīvas grupa, kas, liekot lietā savas profesionālās iemaņas, vēlas sniegt ieguldījumu sociālās atstumtības riskam pakļauto personu dzīves kvalitātes uzlabošanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu