"Re:Baltica" nosauc Latvijā lielākos eksportētājus uz Krieviju (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā lielākie eksportētāji uz Krieviju pēdējos divos gados ir loģistikas uzņēmums SIA "Wellman Logistics", kā arī zāļu ražotāji AS "Olainfarm" un AS "Kalceks", vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem Krievijas muitas deklarāciju datiem.

Tostarp "Wellman Logistics" eksporta apmērs uz Krieviju pēdējos divos gados, pēc "Re:Baltica" minētā, veido 146,027 miljonus ASV dolārus, kamēr "Olainfarm" - 100,455 miljonus ASV dolāru, bet "Kalceks" - 97,995 miljonus ASV dolāru.

Seko AS "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca", kura eksportējusi preces 55,807 miljonu ASV dolāru vērtībā, SIA "CW Technics", kura eksportējusi preces 18,189 miljonu ASV dolāru apmērā, SIA "IMV Label", kura eksportējusi preces 14,386 miljonu ASV dolāru vērtībā, kā arī SIA "Bohnenkamp", kura eksportējusi preces 14,215 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Starp lielākajiem eksportētājiem, pēc "Re:Baltica" ziņotā, ir arī SIA "Chocolette Confectionary", SIA "Millmix Agro", SIA "Rotoweb", AS "Lauma Lingerie", SIA "Rīgas dīzelis DG", SIA "Felzer", SIA "iCotton", AS "Rikon", AS "Arta-F", SIA "Lori RKF".

Pēc "Re:Baltica" skaidrotā, "Wellman Logistics" apgādā Krieviju ar franču, spāņu un čīliešu vīniem, amerikāņu viskijiem - un arī bezvadu austiņām, ledusskapjiem un trauku mašīnām.

"Neviena no precēm, ko mēs piegādājam, nepieder mums. Neviena no precēm, ko mēs piegādājam, nav pakļauta sankcijām," centram skaidrojis kompānijas pārstāvis Ivo Tahks.

Viņš arī piebildis, ka uzņēmums stingri nosoda Krievijas sākto karu Ukrainā un strādā gan, lai stiprinātu Latvijas ekonomiku, gan Latvijas aizsardzības sektoru un Ukrainas spēju sevi aizsargāt. Tahks gan nav precizējis, kā tas notiek.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka tostarp ar "Wellman Logistics" starpniecību Krievijā caur Latviju nonāk Krievijas eksprezidenta Dmitrija Medvedeva itāļu vīna darītavas "Fattoria della Aiola" produkti.

"Wellman Logistics" pārstāvji apstiprinājuši TV3 raidījumam, ka tā noliktavā 2022.gada jūnijā un decembrī piegādāts "Fattoria Della Aiola" vīns muitas procedūru kārtošanai. Kopumā apstrādātas 630 pudeles.

"Re:Baltica" arī atzīmē, ka Latvijas eksports uz Krieviju kopš kara sākuma ir samazinājies nedaudz, Tostarp, atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem, centrs informē, ka 2023.gadā Latvijas eksports uz Krieviju veidoja 1,127 miljardus eiro, kas ir par 70,7 miljoniem eiro mazāk nekā 2022.gadā un par 70,3 miljoniem eiro mazāk nekā 2021.gadā.

"Wellman Logistics" reģistrēta 2008.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1 222 840 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Igaunijas "Osauhing Wellman", bet patiesais labuma guvējs ir Tahks. 2022.gadā "Wellman Logistics" apgrozījums bija 4,067 miljoni eiro, bet peļņa - 629 328 eiro.

Vienlaikus "Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls patlaban ir 34 965 315 eiro.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 120,249 miljoni eiro, kas ir par 9,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 66,5% un bija 21,161 miljons eiro. Vienlaikus pati "Olainfarm" 2022.gadā strādāja ar 113,537 miljonu eiro apgrozījumu un 18,143 miljonu eiro peļņu.

"Olainfarm" īpašniece ir AS "Repharm" grupas māteskompānija "AB City". "AB City" patiesie labuma guvēji, pēc kompānijas mājaslapā publiskotās informācijas, ir Josifs Apts, Sergejs Korņijenko, Andrejs Leibovičs, Aleksandrs Livšics, Mihails Lurje, Jeļena Ņikitina, Jānis Oskerko un Roberts Tavjevs.

Savukārt "Kalceks" reģistrēta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,75 miljoni eiro. "Kalceks" patiesie labuma guvēji ar AS "Grindeks" starpniecību ir Kirovs Lipmans, Filips Lipmans un Anna Lipmane. 2022.gadā "Kalceks" strādāja ar 98,187 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,6% mazāk nekā 2021.gadā, vienlaikus kompānijas peļņa saruka 2,9 reizes - līdz 5,734 miljoniem eiro.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu