Taksists, kurš apsūdzēts par spiegošanu Krievijas labā, daļēji atzīst savu vainu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krimināllietā apsūdzētais taksists Sergejs Sidorovs pirms tiesas sēdes Rīgas pilsētas tiesā, kurā sāks skatīt krimināllietu par spiegošanu Krievijas labā.
Krimināllietā apsūdzētais taksists Sergejs Sidorovs pirms tiesas sēdes Rīgas pilsētas tiesā, kurā sāks skatīt krimināllietu par spiegošanu Krievijas labā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēts taksists Sergejs Sidorovs vainu atzīst daļēji un apgalvo, ka ir "par Latviju".

Rīgas pilsētas tiesa piektdien sāka izskatīt Sidorova krimināllietu.

Taksists pirms sēdes sākuma žurnālistiem krievu valodā teica, ka sevi par spiegu neuzskata, jo neko "spiegainu" neesot nodevis, piemēram, informāciju par karabāzēm. Sidorovs apgalvoja, ka vienkārši sarakstījies ar Viktoriju Matuli.

Jau ziņots, ka Matule patlaban ir apsūdzēta noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašistu" kriminālprocesā un, visdrīzāk, atrodas Krievijā.

Sidorovs apgalvoja, ka sākotnēji neesot zinājis, ka viņa ir "Baltijas antifašistos", un abi sarakstījušies lietotnē "Telegram". Matule neesot prasījusi kādu informāciju, un viņš tikai gribējis jaunietes priekšā izrādīties.

Sidorovs atzina, ka fotografējis, taču tie neesot bijuši militāri objekti.

"Es neko neesmu slēpis. Kad ieradās policija, es neko neslēpu, jo man nebija pat aizdomu, ka par šīm fotogrāfijām var būt kādas sekas, jo man nebija nekādas slepenas informācijas. Jā, protams, es pārdzīvoju. Jā, bija muļķība. Nezinu," norādīja taksists.

Runājot par kratīšanā dzīvesvietā atrastajiem Krievijas un PSRS karogiem, Sidorovs teica, ka šie simboli pat neesot bijuši izpakoti vai izkārti, bet atradušies skapī.

Vaicāts, vai sevi uzskata par prokremliski noskaņotu, vīrietis atbildēja: "Es esmu par Latviju, vienmēr esmu teicis, ka esmu par Latviju, es neesmu par Ukrainu un es neesmu par Krieviju, bet gan par Latviju, lai šeit viss būtu labi."

Šodien prokurore Zane Lodziņa nolasīja apsūdzību un nākamā sēde paredzēta 22.aprīlī. Sidorova pratināšana vēl šodien nenotika, taču pēc apsūdzības nolasīšanas viņš teica, ka vainu pēc Krimināllikuma panta par spiegošanu atzīst daļēji, bet nacionālā un etniskā naida izraisīšanā vainu neatzīst.

Sidorovs iepriekš kādu laiku pavadīja apcietinājumā, taču vēlāk tiesa nolēma viņu no apcietinājuma atbrīvot. Prokuratūra vīrietim pērnā gada nogalē kā drošības līdzekļus piemēroja nodošanu policijas uzraudzībā un aizliegumu izbraukt no valsts.

Jau ziņots, ka taksistu pagājušā gada rudenī rosināja apsūdzēt Valsts drošības dienests (VDD). Likumsargu ieskatā, vīrietis noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" uzdevumā Latvijā mērķtiecīgi un sistemātiski vācis pret valsts nacionālās drošības interesēm izmantojumu informāciju nodošanai Krievijas specdienestiem.

VDD izmeklēšanas gaitā ir konstatējis 23 šī vīrieša īstenotus spiegošanas gadījumus. Konkrētais Latvijas pilsonis uzturējis regulāru saziņu ar noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadītājiem.

Taksists tiem regulāri sniedza informāciju par Latvijas un sabiedroto valstu bruņoto spēku personālu un tehniku, stratēģiski nozīmīgiem objektiem Latvijas teritorijā. Tāpat viņš noziedzīgajai organizācijai nodevis informāciju par uzņēmumiem Latvijā, kas atbalsta Ukrainu un iestājas pret Krievijas agresiju.

Informācijas ieguvi vīrietim atvieglojis taksometra vadītāja darbs, kas ļāva salīdzinoši netraucēti uzturēties lidostas, ostas un citu stratēģiski nozīmīgu objektu tuvumā.

VDD vīrieti aizturēja 2023.gada 15.augustā. Taksista dzīvesvietā tika konstatēti vairāki datu nesēji, kā arī viņa prokremlisko ideoloģisko pārliecību apliecinoši simboli, piemēram, Krievijas un PSRS karogi.

Kriminālprocess pret vīrieti bija izdalīts no tā dēvētās "Baltijas antifašistu" kriminālprocesa, kurā apsūdzības celtas sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos.

LETA jau rakstīja, ka šīs personas ir prokremliskā aktīviste Tatjana Andrijeca, Aleksandrs Žguns, Staņislavs Bukains, Sergejs Vasiļjevs, Viktorija Matule un Romans Samuļs. Trīs no viņiem izsludināti meklēšanā.

No tā dēvētā "Baltijas antifašistu" kriminālprocesa izdalīta arī lieta, kurā 14.Saeimas deputāta amata kandidāte Inga Tuhbatova apsūdzēta par spiegošanu Krievijas labā, pildot konkrētus "Baltijas antifašisti" uzdevumus.

VDD iepriekš aģentūru LETA informēja, ka sevi par "Baltijas antifašistiem" dēvējošā personu apvienība 2022. gada novembrī sāka izvērst un koordinēt pret Latvijas nacionālo drošību vērstas darbības, izmantojot speciāli šim nolūkam izveidotas saziņas grupas ziņojumapmaiņas platformā "Telegram".

Kriminālprocesu pret tā sauktajiem "Baltijas antifašistiem" VDD sāka 2022.gada 28.novembrī. Izmeklēšanas gaitā VDD ir konstatējis tādas "Baltijas antifašistu" noziedzīgas darbības kā neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem, Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšana un attaisnošana, kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšana agresorvalsts Krievijas armijas atbalstam Ukrainā.

Dienests ir konstatējis arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē.

Noziegumu koordinēšanai organizācija platformā "Telegram" izveidoja kanālu "Baltijas antifašisti" un vairākus ar to saistītus kanālus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu