LTV valde saistībā ar "Cūku komiksu" diviem darbiniekiem izteikusi brīdinājumus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Gundega Makita Evelone/"Facebook"

Latvijas Televīzijas (LTV) valde saistībā ar "Lsm.lv" tā saukto "Cūku komiksu" ir sodījusi divus darbiniekus, izsakot mutisku brīdinājumu, pavēstīja medija pārstāve Ginta Martini.

Brīdinājumi izteikti pēc LTV Redakcionālās padomes rosinājuma.

LETA jau ziņoja, ka LTV Redkolēģijas ieskatā "Cūku komikss: Ukrainai ir jāuzvar" nebija jāpublicē. "Lsm.lv" veica kļūdainu redakcionālo izvēli, un tādējādi tika pārkāpts Sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju punkts, kas paredz, ka sabiedriskie mediji ar īpašu uzmanību izturas pret mazaizsargātām un viegli ievainojamām sabiedrības grupām, lai ar savu darbību nenodarītu kaitējumu tām un veicinātu šo grupu pārstāvju drošības sajūtu.

Konkrētā situācija ir izvērtēta gan "lsm.lv" redakcijā, gan LTV Redkolēģijā. "Lsm.lv" pārskatīs komiksu un karikatūru veidošanas un publicēšanas praksi, pilnveidos redakcionālo sadarbību.

Portāls "lsm.lv" neturpinās "Cūku komiksu", bet sadarbību ar tā autori Gundegu Eveloni nepārtrauks.

"Cūku komiksu" izvērtēja arī sabiedrisko mediju ombude Anda Rožukalne.

Ombude atzinumā secināja, ka "Cūku komiksa" mākslinieces nolūks nebija aizskart, aizvainot vai izsmiet Ukrainas tautas pašaizliedzīgo un drosmīgo cīņu pret Krievijas iebrucējiem. Tomēr, iecerot un plānojot publikāciju, netika pienācīgi novērtēti tajā attēloto dzīvnieku uztveres aspekti un publikācijas dienas konteksts - divi gadi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un aktuālā kara gaitas situācija.

Tāpat netika ņemta vērā temata paaugstinātā sensitivitāte, kas var veicināt iespējamā kaitējuma nodarīšanu konkrētām, viegli ievainojamām sabiedrības grupām un sabiedrībai kopumā.

Ombude arī ieteica medijam pilnveidot redakcionālās vadlīnijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu