Bēdīgs skats. Nodrupušas Nacionālā mākslas muzeja kāpnes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Foto: Zane Bitere/LETA

Maijā apritēs astoņi gadi, kopš Latvijas Nacionālais mākslas muzejs vēra durvis apmeklētājiem pēc vērienīgās 30 miljonu vērtās ēkas rekonstrukcijas. Šķiet, tas notika tikai vakar, tādēļ daudzos izbrīnu raisa fakts, ka muzeja fasāde atkal tiks apvīta stalažās un plēvēs un tur notiks būvdarbi. Izrādās, pie vainas ir muzeja galvenās kāpnes jeb centrālā ieeja, kas patlaban izskatās pavisam bēdīga, vēsta raidījums "360TV Ziņneši".

Nacionālā mākslas muzeja kāpnes ir apdrupušas no abām pusēm un apmetums lūp nost. 

Izrādās, ka problēma ar ūdens noteci bija kā pirms rekonstrukcijas, tā pēc.  Šie klimata ietekmē radušies bojājumi apdares slānī duras kā dadzis acī. Būvnieki līdz šim neko nav varējuši līdzēt – defaktu īzdevies vien kosmētiski aizmālēt.

Muzejs ir ļoti apmeklēts, it īpaši pēdējos divus gadus. Par kāpņu slikto stāvokli esot pārsteigti arī paši muzejnieki. Pārspēti pat pēc rekonstrukcijas apmeklētības rekordi, kad kļuva skaidrs, ka visi gribēja nākt raudzīt jauno muzeja spozmi.

Pēdējo vērienīgo izstādi, kas tikko bija veltīta mākslinieka Jāzepa Grosvalda talantam un personībai, apmeklēja 50 tūkstoši interesentu. Acīmredzot, saturs ir tas, ko šobrīd apmeklētājs novērtē, ēkas arhitektūras apbrīnošanu atstājot otrā plānā.

Rīgas dome, kā muzeja saimnieks, aprīļa beigās ķersies klāt problēmas novēršanai. Tā kā muzeja ēka ir valsts kultūras piemineklis, iejaukšanās nevar būt vērienīga. Skaidrs, ka kāpņu apdare pilnībā tiks atjaunota, bet vai izdosies novērst problēmas cēloni, nav zināms.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu