Durbes jūras ērgļu ligzdošana: Milda pirmo reizi pametusi ligzdu un atstājusi abas olas bez uzraudzības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video.

Durbes jūras ērgļu ligzdošanas vērotāji pagājušajā nedēļas nogalē ar nožēlu secināja, ka ligzdā ilgstoši neatgriezās Mildas partneris Hugo. Tēviņš ligzdā pēdējo reizi tika manīts 12. aprīļa vakarā, bet nākamās dienas Milda par olām rūpējās viena pati. 15. aprīļa pēcpusdienā, visticamāk, izsalkums ņēma virsroku un arī mātīte ligzdu pameta.

Milda ligzdu atstāja neilgi pēc pulksten 13 un atgriezās aptuveni 13.32.

Hugo pirmo sezonu palīdzēja Mildai uzbūvēt jauno ligzdu, kā arī perēt dienas gaišajā laikā, liecina ieraksti tiešraides ligzdas forumā.

Kopš piektdienas vakara olas aprūpē tikai Milda. Sestdien mātītes perēšanu iztraucēja kāds svešs ērglis, kuru viņa aizgaiņāja.

Bez uzraudzības atstātās olas.
Bez uzraudzības atstātās olas. Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video.

Līdzīga situācija, kad perēšanas laikā ligzdā neatgriežas tēviņš, atgadījās arī 2021. gadā. 

Ligzdas vērošanas forumā ornitologs Jānis Ķuze skaidro: "Tikai aptuveni 60% apdzīvoto ligzdu notiek sekmīga ligzdošana – atlikušajos 40% ir iespējami visdažādākie iemesli, kādēļ nav nonākts līdz jaunajiem putniem, kas sasniedz lidotspēju."

Ķuze citā ierakstā arī pieminēja pirms trīs gadiem notikušās ligzdošanas neveiksmīgo iznākumu. Toreiz ērglis Raimis pēdējo reizi tika redzēts 27. marta vakarā.

Milda ligzdā turpināja perēt pilnas 7 diennaktis un astotajā dienā, 4. aprīlī, aizlidoja paēst.

Ornitologs Jānis Ķuze norāda, ka tieši šādu scenāriju putnu vērotāji bija gaidījuši, jo mātītei ir arī spēcīgs pašsaglabāšanās instinkts, kas šādos gadījumos ņem virsroku. 

Šādās situācijās mātīte pametīs ligzdu, kamēr vēl ir enerģija barību noķert, bet perēšana vienatnē, visticamāk, būs nesekmīga.

Pilnu sarunu ar ornitologu Jāni Ķuzi jau drīzumā lasiet TVNET+.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu