Mediju ētikas padome izvērtējusi "Cūku komiksu" par Ukrainu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums

Vērtējot portālā LSM.lv publicētā "Cūku komiksa" publikāciju, kas veltīta kara Ukrainā otrajai gadadienai, biedrība "Latvijas Mediju ētikas padome" atzīst, ka jau sākotnēji cūku kā tēlu izvēle komiksā ir bijis riskants lēmums, jo latviešu un daudzās citas kultūrās šim tēlam ir pretrunīgs, pārsvarā negatīvs vērtējums, portālu "Apollo.lv" informē biedrība.

Tiesa, tam ir arī izņēmumi, piemēram, līdz ar cūkmena kā populāra vides aizstāvja parādīšanos Latvijā cūkas tēlam parādījušās arī pozitīvas nozīmes. Ētikas padome atzīst, ka komiksam un karikatūrai kā žanram tradicionāli ir augstāks tolerances līmenis – komiksi drīkst provocēt, būt satīriski.

Taču šajā gadījumā, kā atzina māksliniece un LSM.lv redakcija, provocēt nebija mērķis, tāpēc Ētikas padome secina, ka provokācija un aizskārums bija noticis nevilšus un nevietā, un raugās uz to kā paviršības un neiejūtības sekām.

Lai arī mākslinieces radošā brīvība nav apstrīdama, redakcijas pienākums ir rēķināties ar laiku, kurā dzīvojam, ar publikācijas izmantošanas kontekstiem, un to, ka pretrunīgos tēlos ietērpts vēstījums par tik jūtīgu tēmu kā Ukrainas aizstāvji tiks uztverts nepilnīgi vai pat pretēji autores iecerētajam.

Ētikas padome uzskata, ka šādi gadījumi medijiem kalpo kā atgādinājums, ka mediju tiesības pastāv saistībā ar mediju atbildību, un cer, ka šī notikuma raisītā diskusija dos lielāku labumu, nekā ar publikāciju nodarītais kaitējums.

Biedrība "Latvijas Mediju ētikas padome" dibināta 2018. gadā, apvienojoties mediju nozares asociācijām un uzņēmumiem. Šobrīd biedrībā ir 47 biedri un trīs asociētie biedri, kā arī biedrības Ētikas kodeksam pievienojušies četrpadsmit uzņēmumi un organizācijas, nekļūstot par Biedrības biedriem. Biedrības biedri pārstāv visu formu un veidu medijus, mediju asociācijas un organizācijas, kas darbojas mediju jomas pētniecībā.

Jau ziņots, ka plašu interneta lietotāju kritiku izpelnījās LSM.lv publicēts "Cūku komikss" par karu Ukrainā, kurā attēlotas cūkas militāristu formā, attēlojot Ukrainas kareivjus, kas cīnās pret Krieviju. Cilvēki uzsvēruši, ka šāds saturs ir neatbilstošs publicēšanai, jo īpaši kara sākuma otrajā gada dienā.

Pēc neviennozīmīgā Ukrainas karavīru atainojuma sabiedrisko mediju portāls LSM.lv neturpinās "Cūku komiksu", bet sadarbību ar tā autori Gundegu Eveloni nepārtrauks, liecina paziņojums medija mājaslapā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu