Noskaidrotas 20 zivīm nepārvaramas caurtekas Gaujas sateces baseinā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pasaules Dabas fonds

Pirmo reizi Latvijā, izmantojot attālinātu upes kartēšanas metodi, Pasaules Dabas fonds sadarbībā ar uzņēmumiem "Jāņa sēta", "Saldūdeņu risinājumi" un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR" veicis 20 zivīm bīstamo caurteku identificēšanu Gaujas sateces baseinā. Zivīm nepārvaramās caurtekas atrodas Vildogas, Vaives, Vijas, Kamaldas, Ilgupītes un Pilupes plūsmā, portālu "Apollo.lv" informēja Pasaules Dabas fonda komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga. 

Līdz šim Latvijas upēs ir apzināti apmēram 1400 šķēršļi, bet caurteku un dažāda lieluma tiltu varētu būt ievērojami vairāk. Iespējams, ka pat puse no tiem ir migrācijas šķērslis zivīm. Eiropai, tai skaitā Latvijai, vēl joprojām trūkst būtiskas informācijas, lai apzinātu, cik daudz nepārvaramu jeb problemātisku caurteku ir tās upju baseinos. Valstis veic šķēršļu apzināšanu un kartēšanu, bet caurtekas tiek aizmirstas.

Viens no iemesliem tam ir caurteku lielais skaits. Tomēr to pārbūve ir daudz vienkāršāka un lētāka nekā citu šķēršļu pārbūve vai nojaukšana. Caurtekas apzinot un pārbūvējot, ir iespējams atbrīvot upes zivju migrācijai, sasniedzot gan nacionālos, gan Eiropas līmeņa mērķus upju dabiskā tecējuma atjaunošanai.

Projektā tika izmēģināta jauna pieeja – attālināta upes baseina kartēšana, kura līdz šim Latvijā netika izmantota.

Galvenais mērķis bija noskaidrot, vai šāda metode ir pietiekami precīza, lai atrastu migrējošām zivīm nepārvaramās caurtekas. Rezultāti liecina, ka šī metode ir labs sākumpunkts caurteku identificēšanai. Tomēr, lai precīzi noteiktu, kuras caurtekas ir migrācijas šķērslis un kuras nav, ir nepieciešama teritorijas papildu apskate dabā, un šāda pārbaude ir ieteicama mazūdens periodā.

Lai noteiktu attālinātās kartēšanas precizitāti, bija nepieciešams apskatīt katru atzīmēto punktu klātienē un vizuāli novērtēt šī objekta ietekmi uz upi un zivju populācijām.

Pēc atlasīto caurteku apsekošanas tika secināts, ka 74 % no 98 atlasītajiem punktiem ir problemātiskas jeb nepārvaramas caurtekas.

No 98 atlasītajiem punktiem 69 caurtekas ir zem ceļiem, atlikušie 29 punkti visbiežāk ir uz upes uzpludināti dīķi ar hidrotehniskām būvēm.

Pasaules Dabas fonds ir sācis darbus, lai sadarbībā ar minerālūdens zīmolu "Mangaļi" iniciatīvas "Par tīrām upēm" ietvaros šovasar pārbūvētu divas no šīm caurtekām, kuras atrodas Vildogas upē. Pārbūvējot šīs caurtekas, tiktu atbrīvota visa upe jeb aptuveni 18 kilometri, kas ir 36 % no Latvijas nacionālā mērķa, lai atjaunotu brīvi plūstošas upes. Ar pilnu ziņojumu par caurteku kartēšanas rezultātiem Gaujas sateces baseinā iespējams iepazīties šeit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu