Valsts svētkos būs iespējams kinoteātrī un mājās baudīt Latvijas filmu maratonu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kinoteātra "Splendid Palace" zāle.
Kinoteātra "Splendid Palace" zāle. Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts svētkos divdesmito reizi notiks Nacionālā kino centra (NKC) 4.maija Latvijas filmu maratons, kas notiks divos paralēlos formātos - kinoteātrī "Splendid Palace" un tiešsaistes portālā "filmas.lv", aģentūru LETA informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Plašākā sadaļa 4.maija Latvijas filmu maratonā ir seansi kinoteātra "Splendid Palace" abās zālēs. Svētku programma sāksies plkst.13 Lielajā zālē, kur notiks animācijas seanss bērniem.

Seansā varēs noskatīties studijas "Animācijas brigāde" un režisores Ineses Pavēnes jaunāko leļļu filmu "Burkāns neparastais", kā arī vēl deviņas dažādu studiju un režisoru filmas, kas uzņemtas aizvadīto divdesmit gadu laikā.

Savukārt kinoteātra Lielajā zālē demonstrēs arī režisoru Antras Cilinskas un Annas Vidulejas 2024.gada dokumentālo filmu "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks" un jauno autoru īsfilmu izlasi, bet vakara pirmizrāde būs režisores Dzintras Gekas dokumentālajai filmai "Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu, klusēšanu".

Kinoteātra "Splendid Palace" Mazajā zālē plānoti četri seansi no plkst.14.30. Interesenti varēs noskatīties divas jaunas spēlfilmas - režisores Elzas Gaujas 2024.gada filmu "Pastkarte no Romas", Lienes Lindes traģikomēdiju "Melnais samts", kā arī divas dokumentālās filmas - režisoru Dāvida Ernštreita un Ineses Kļavas veidotais slēpotājas Patrīcijas Eidukas portrets "Patrīcija" un režisora Pētera Krilova 2008.gada filmu "Klucis. Nepareizais latvietis" par Staļinlaika "latviešu operācijas" upuri, latviešu izcelsmes mākslinieku Gustavu Kluci. Vakara noslēgumā līdz ar tumsas iestāšanos paredzēts brīvdabas seanss kinoteātra priekšpagalmā, kurā demonstrēs dokumentālista Podnieka 1986.gada filmu "Vai viegli būt jaunam?".

NKC portālā "filmas.lv" svētku programmā būs iekļautas vairākas filmas, kas saistītas ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), piemēram, dokumentālu īsfilmu antoloģiju, kuru veidojuši 12 režisori, filmējot katrs kādu varoni dažādās Latvijas malās, bet vienā un tajā pašā dienā - 2003.gada 20.septembrī, kad Latvijā notika tautas nobalsošana par vai pret iestāšanos ES. Tiešsaistē būs skatāmas arī jaunas spēlfilmas - režisores Ināras Kolmanes 2023.gada darbu "Mātes piens", režisora Jura Poškus 2023.gada filmu "Saule spīd 24 stundas". Portāla filmu programma būs pieejama 4.maijā visu diennakti visā pasaulē atbilstoši katras valsts vietējam laikam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu