Parakstīts 51,55 miljonu eiro līgums par finansējumu "Rail Baltica" militārās kapacitātes stiprināšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Rail Baltica" būvlaukums pie Centrālās dzelzceļa stacijas.
"Rail Baltica" būvlaukums pie Centrālās dzelzceļa stacijas. Foto: Zane Bitere/LETA

Satiksmes ministrija (SM) 22. aprīlī parakstīja līgumu ar Eiropas Klimata infrastruktūras un vides izpildaģentūru (CINEA) par 51,55 miljonu eiro finansējumu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" militārās kapacitātes stiprināšanai, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Tostarp būtiskākās līgumā ietvertās aktivitātes ir "Rail Baltica" divējādas pielietojamības tilta pār Daugavu pirmās fāzes būvniecība un būvuzraudzība, jauna divlīmeņa šķērsojuma izveidei pār Daugavu Salaspils un Ķekavas novados, norāda ministrijā.

Būvdarbu laikā plānots izbūvēt balstus tilta pamatkonstrukcijas izveidei, kas sastāvēs no septiņiem balstiem upē un diviem gala balstiem. Prognozēts, ka tilta būvprojektu pabeigs šī gada beigās, un izbūvi sāks nākamajā būvniecības sezonā.

Apvienotais tilts pār Daugavu ir daļa no "Rail Baltica" dzelzceļa infrastruktūras pamatlīnijas un viens no komplicētākajiem "Rail Baltica" dzelzceļa infrastruktūras objektiem.

Tilta izbūvi nodrošinās par "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas", kā arī Baltijas valstu kopuzņēmums AS "RB Rail", kurām SM ir deleģējusi projekta tehnisko kompetenci.

Finansējums iegūts no 2023.gada Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) trešā Militārās mobilitātes uzsaukuma, kura rezultātus Eiropas Komisija paziņoja šī gada janvārī.

SM papildina, ka "Rail Baltica" militārās kapacitātes stiprināšanai jau saņemts 5,29 miljonu eiro EISI finansējums pirmajā Militārās mobilitātes uzsaukumā.

Ar saņemto finansējumu nodrošināta apvienotā Daugavas tilta autoceļa sadaļas projektēšana un projektēšanas uzraudzība, Salaspils multimodālā kravu termināļa projektēšana, kā arī Rīgas lidostas kravu parka un tā apkārtējās infrastruktūras projektēšana.

LETA jau vēstīja, ka CINEA Militārās mobilitātes trešajā uzsaukumā apstiprināja finansējumu 78,8 miljonu eiro apmērā trīs transporta infrastruktūras projektu īstenošanai Latvijā.

Finansējumu piešķīra "Rail Baltica" projekta īstenošanai, Limbažu novada pašvaldībai tilta pār Salacu rekonstrukcijai un Rīgas lidostas ceturtā perona rekonstrukcijai.

SM "Rail Baltica" projekta pasākumiem militārās mobilitātes prasību integrācijai piešķīra finansējumu 51,6 miljonu eiro apmērā. Rīgas lidostas ceturtā perona rekonstrukcijas projektam, nodrošinot tā atbilstību civilajām un militārajām prasībām, piešķīra 19,67 miljonus eiro. Savukārt Limbažu novada pašvaldībai tilta pār Salacu rekonstrukcijai Salacgrīvā, kas nodrošinās tā duālo pielietojumu civilajām un militārajām vajadzībām, piešķīra 7,54 miljonu eiro līdzfinansējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu