NA prasa vērtēt iespējamo Rokpeļņa ētikas pārkāpumu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Harijs Rokpelnis.
Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Harijs Rokpelnis. Foto: Lita Millere/LETA

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) vērsusies parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā par Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietas ierosināšanu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājam Harijam Rokpelnim par "apzināti izplatītu klaji nepatiesu un aizskarošu informāciju" par partijas nostāju eiroatlantiskā kursa jautājumā.

NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars iesniegumā norāda, ka 19.aprīļa Saeimas ārkārtas sēdē, lemjot par uzticības izteikšanu ārlietu ministrei Baibai Bražei, Rokpelnis debatēs sacīja, ka "šodien debate par šo Latvijai būtisko jautājumu - ārlietu sektoru un nākamo ārlietu ministru - notiek pēc būtības, un mēs te nespēlējamies politiķos. Mēs skaidri paužam savu nostāju par to, kādam ir jābūt Latvijas ārlietu kursam, un gandrīz visā politiskajā spektrā mums ir diezgan liela vienprātība, izņemot abus zāles galus. Ir Nacionālā apvienība, kura šaubās, vai eiroatlantiskais kurss ir tas virziens un vai mēs varam uzticēties šim virzienam."

Opozīcijas partija uzsver, ka gan NA frakcijas kopējā, gan katra tās deputāta personīgā nostāja attiecībā uz valsts ārpolitikas kursu esot skaidra: Latvijas ģeopolitiskā piederība Rietumu pasaulei - Eiropas Savienībai, kas vienota savos pamatprincipos, kas nostiprināti to veidojošajos līgumos, kā arī iespējami ciešāka sadarbība ar NATO ir valstiskās neatkarības svarīgs priekšnosacījums.

Dzintars atzīmē, ka pēc frakcijas tikšanās ar ārlietu ministra amata kandidāti publiski tika pamatota NA pozīcija ar argumentiem, kāpēc partija neatbalstīs Braži balsojumā. Tāpat Saeimas sēdē NA frakcijas deputāti pauda apsvērumus šādam lēmumam.

Frakcija uzskata, ka Rokpelnis no Saeimas tribīnes apzināti izplatījis klaji nepatiesu un aizskarošu informāciju par partiju, tai skaitā saviem Saeimas kolēģiem.

NA lūdz komisiju lemt par Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu konstatēšanu, pieņemot atbilstošu lēmumu. Vienlaikus Dzintars norāda, ka Rokpeļņa publiska atvainošanās NA frakcijai "par saviem nepamatotajiem izteikumiem'' būtu pietiekams pamats, lai lietu izbeigtu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu